Doživotni zatvor za šest novinara u Turskoj

Sud u Istanbulu osudio je na doživotni zatvor šest novinara optuženih za umješanost u pokušaj puča 2016. godine, navodi turska agencija Anadolija.

Anadolija je navela da su među osuđenim Ahmet Altan, bivši glavni urednik lista Taraf, njegov brat, novinar i profesor Mehmet Altan i istaknuta novinarka Nazli Ilicak.

Novinari su optuženi za veze sa muslimanskim propovjednikom Fetulahom Gulenom koji se nalazi u izgnanstvu u SAD i koga Turska smatra organizatorom neuspjelog puča 15. i 16. jula 2016. Oni su od početka negirali bilo kakvu umješanost u puč.

Novinari su proglašeni krivim za „pokušaj rušenja turskog ustavnog poretka“ i članstvo u terorističkoj organizaciji.

Njihovo suđenje kritikovali su aktivisti za odbranu slobode medija.

Reporteri bez granica (RSF) napisali su na Twitteru da je ovo „crni dan“ za slobodu štampe u Turskoj.

Prošlog mjeseca turski sud je odbio da oslobodi Mehmeta Altana uprkos odluci Ustavnog suda u kojoj se navodi da njegovo zatvaranje predstavlja kršenje njegovih prava.

Šezdesetpetogodišnji Mehmet Altan, autor više djela o politici, uhapšen je u septembru 2016. zajedno sa bratom Ahmetom (67).

Ilicak, 73-ogodišnja novinarka i spisateljica koja je do 2013. radila za veliki provladin list Sabah, je u zatvoru od jula 2016. godine.

Ostalo troje danas osuđenih su bivši direktor marketinga dnevnika Zaman Jakup Simsek, instruktor policijske akademije Sirki Tugrul Ozengul i grafičar Zaman Fevzi Yazici.

Poslije propalog puča turska vlada je sprovela velike čistke, više od 50.000 ljudi je uhapšeno, a više od 140.000 otpušteno ili suspendovano s posla.

Turska je na 155. mjestu od ukupno 188 u klasifikaciji slobode medija koju prave Reporteri bez granica.

N1

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest