Jusko sa sindikalcima BHRT-a o problemu naplate RTV takse

Ministar komunikacija i transporta u Vijeću ministara BiH Ismir Jusko rekao je danas u Sarajevu da bez kvalitetnog zakona o javnom radio-televizijskom (RTV) sistemu problem naplate RTV takse ne može biti riješen.

Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH saopćeno je da je Jusko u razgovoru sa predstavnicima Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u istakao da će ministarstvo raditi na tome da javni RTV servisi imaju kontinuiranu kvalitetnu naplatu RTV takse.

Predsjednik Sindikata samostalnih radnika u BHRT-u Damir Smital je u svoje i ime Sindikata ponudio saradnju Jusku i njegovom timu na izmjeni navedenog zakona.

“Prijedlog Sindikata u vezi sa izmjenom Zakona tiče se izmjena definicije RTV takse koja predstavlja problem pri utuženju, odnosno kada RTV servisi žele naplatiti RTV taksu u sudskom procesu, zatim formiranja zajedničke službe za naplatu RTV takse, kao i planiranja sredstava u budžetu BiH za vraćanje duga Evropskoj radiodifuznoj uniji”, pojasnio je Smital.

On je izrazio nadu da će što skorije biti usvojena izmjena Zakona s obzirom na to da finansiranje BHRT-a zavisi isključivo od ugovora sa “Elektroprivredom BiH”, koji ističe krajem godine.

bhrt.ba

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest