Izvještaj Evropskog parlamenta: Nejednakost spolova u medijima i dalje prisutna

Ispitanice novog istraživanja Evropskog parlamenta izrazile su nezadovoljstvo stanjem sa zapošljavanjem, napredovanjem, raspodjelom posla i platom u sektoru medija.

Pored neravnopravnosti i diskriminacije u zapošljavanju, istraživanje pod nazivom “Ravnopravnost spolova u medijskom sektoru” zabilježilo je i neravnopravnost u strukturama i normama poslovne komunikacije, mobinga i seksualnog uznemiravanja.

Iako je neravnopravno tretiranje spolova u samom medijskom sadržaju zabranjeno medijskim politikama, istraživači su i ovdje uočili razlike i smatraju da će jednako tretiranje oba spola u medijskom sadržaju uslijediti nakon uspostavljanja ravnopravnosti u samoj radnoj snazi medijskog sektora.

Druge preporuke izvještaja uključuju povećanje transparentnosti procedura zapošljavanja, plaćanja i napredovanja, organizaciju edukativnih programa i društvenih kampanja s ciljem pobjeđivanja predrasuda i diskrimijacijskih normi, dodatna istraživanja nejednakosti unutar digitalnih medijskih platformi, te dodatne investicije u inicijative koje se bave ovim problemom na nivou Evrope i unutar pojedinih država.

Izvor: media.ba

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest