Poziv medijima i novinarima: radionice „Medijska odgovornost: aktivizam i sigurnost braniteljica ljudskih prava“ u Sarajevu (16.01.2018) i Banjaluci (30.01.2018)

Sarajevo/Banja Luka, 11.01.2018.-Fondacija lokalne demokratije (FLD) i Udruženje BH novinari (BHN) pozivaju medijske kuće i medijske profesionalce da prate i sudjeluju u jednodnevnim interaktivnim radionicama o temi „Medijska odgovornost: aktivizam i sigurnost braniteljica ljudskih prava“.

Dva treninga održaće se u Sarajevu (utorak, 16. januara 2018. u hotelu Bosnia) i Banjaluci (utorak, 30. januara 2018. u hotelu Bosna) sa početkom u 11:00 sati. Radionice se održavaju u okviru projekta “Ostati sigurne – Mreža sigurnosti za braniteljice ljudskih prava i  aktivistice  protiv rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini”, koji realizira Fondacija lokalne demokratije (FLD) uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije.

Cilj radionica je unapređenje znanja novinara i medijskih profesionalaca u oblasti izvještavanja o aktivizmu braniteljica ljudskih prava i doprinosu medijskog izvještavanja o sigurnosti braniteljica ljudskih prava. Ova interaktivna radionica bi, također, trebala pomoći medijskim stručnjacima da učinkovitije sarađuju sa zajednicom braniteljica ljudskih prava i dobiju informacije o njihovim aktivnostima, kao i prijetnjama i rizicima sa kojima se suočavaju u svom radu. Jedan od očekivanih rezultata je kreiranje i distribucija preporuka za medijsko izvještavanje o aktivnostima braniteljica ljudskih prava. Treninge će moderirati  aktivistice, predstavnice pravosudnih institucija i sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini.

Izjave za medije predviđene su u 12.30h.

Prijavite se za učešće do ponedjeljka 15. januara 2018. za radionicu u Sarajevu i do 29. januara za radionicu u Banja Luci putem email adrese: [email protected] ili telefonom 033 223 818.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest