U Sarajevu dodijeljene novinarske nagrade za izvještavanje o temi rodno zasnovanog nasilja

Sarajevo, 12.12.2017 – U Sarajevu su danas uručene novinarske nagrade i plakete u pet kategorija za izuzetan novinarski doprinos izvještavanju o temi rodno zasnovanog nasilja.

Nagrade su dobili Anamarija Jelonjić za online članak objavljen na portalu Bljesak.info, Mustafa Karahmet za radio prilog emitovan na BH radiju 1, Nikola Vučić za televizijski prilog emitovan na N1 TV, Mersiha Drinjaković za novinski članak objavljen u magazinu Gracija, a u kategoriji blogerske priče prvu nagradu osvojila je blogerica Maja Memić.

David Saunders

Na dodjeli nagrada koja je održana u UN zgradi u Sarajevu, prisutne je uvodnim govorom pozdravio predstavnik UN Women ureda u BiH David Saunders. On je naglasio da je, u vremenu kada mediji senzacionalistički izvještavaju, od izuzetne važnosti prepoznati one novinare i novinarke koji se drže profesionalnih standarda i o nasilju nad ženama i djevojčicama izvještavaju etički:

„Zajedno sa našim partnerima želimo nagraditi vaše napore. Prema istraživanju koje smo 2016. godine proveli, samo je 20% analiziranog medijskog sadržaja kada je riječ o nasilju nad ženama i djevojčicama propitivalo stereotipe i rodnu neravnopravnost kao uzroke nasilja. Ovom nagradom želimo da vas motivišemo da budete primjer koji će drugi pratiti.“, rekao je on.

PR Asocijacije XY Dajana Pašić rekla je kako je nasilje društveni i zdravstveni problem koji pogađa sve građane naše zemlje bez obzira da li su direktno izloženi nasilju ili ne.

„Brojna istraživanja u našoj zemlji pokazuju da pojedini normativi doprinose nasilju. Upravo je to razlog da naše djelovanje sa ciljem sprečavanja i prevencije nasilja proširimo i na najvažnije saveznike a to su mediji“, rekla je Pašić.

„Jako mi je drago da je neko prepoznao i nas kao pripadnike sedme sile u našim svakodnevnim naporima da javnost upoznamo sa problemom rodno zasnovanog nasilja. Ponekad se teško izboriti da ovakve teme dođu na naslovnice i dobro je da javno govorimo o njima“, izjavila je Mersiha Drinjaković, pobjednica u kategoriji štampanih medija i novinarka magazina Gracija.

Konkurs za novinarsku nagradu za izvještavanje o temi rodno zasnovanog nasilja proveli su Udruženje/udruga BH novinari i Asocijacija XY, a implementiran je u okviru UN Women projekta “Standardi i angažman za sprječavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici”, koji finansijski podržava Švedska međunarodna agencija za razvoj (Sida).

 

 

Dobitnici nagrada

Ime i prezime autora/ice Kategorija Medij Link na medijski sadržaj
Anamarija Jelonjić Online članak Bljesak.info https://www.bljesak.info/vijesti/flash/zlostavljanje-zena-ovo-je-muski-svijet/219592
Maja Memić Blog Maajam.com http://www.maajam.com/hocu-da-mogu/
Nikola Vučić TV prilog N1 TV https://youtu.be/rWXZJGwbljw (23:21)
Mustafa Karahmet Radio prilog BHR1 http://www.bhrt.ba/bhr1-emisije/danas/danas-13-11-2017/ (36:00)
Mersiha Drinjaković Prilog u štampi Magazin Gracija http://gracija.ba/novost/19886/zasto-sutimo
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest