Dodjelom diploma završena Novinarska akademija “Izvještavanje o temi rodno zasnovanog nasilja”

Jahorina, 21.11.2017 – Dodjelom diploma danas je završena Novinarska akademija 2017 “Izvještavanje o temi rodno zasnovanog nasilja”.

Studenti i studentice komunikologije i žurnalistike, sa privatnih i javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, njih 27, u prethodna tri dana imali su priliku slušati predavanja medijskih profesionalaca, aktivista i predstavnika javnih institucija o tome kako odgovorno izvještavati o rodno zasnovanom nasilju, koji su oblici nasilja nad ženama i djevojčicama najzastupljeniji u Bosni i Hercegovini, te kako je ovaj društveni problem tretiran kroz zakonski okvir i međunarodne standarde. Pored toga, sudionici i sudionice su kroz praktične vježbe analizirali medijske članke i priloge koji se bave rodno zasvnovanim nasiljem.

Novinarska akademija na Jahorini okupila je učesnike i učesnice iz Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Ljubuškog, Višegrada, Istočnog Sarajeva, Mostara, Pala i Bugojna, a održana je u okviru projekta „Isključimo nasilje – Mediji protiv nasilja nad ženama“, koji realizira Udruženje/udruga BH novinari uz podršku UN Women ureda u BiH i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (Sida).

PREUZMITE PDF:

Priručnik za izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju – UN WOMEN

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest