BH novinari traže utvrđivanje odgovornosti u BHRT

Sarajevo, 6.11.2017.-Upravni odbor Udruženja/udruge  BH novinari  zahtijeva od upravnih struktura BHRT  utvrđivanje odgovornosti Uredničkog kolegija Informativno – političkog programa  i  menadžmenta BHT1, kao i cjelokupnog rukovodstva Javnog RTV servisa BiH za profesionalne propuste u pripremi, naknadnom dosnimavanju i odgodjenom emitiranju intervjua sa dr Sebijom Izetbegović, direktoricom Univerziteskog kliničkog centra Sarajevo.

Sporni intervju je snimljen i najavljen u programu BHT1 za  25.oktobra ove godine, da bi, bez razumnog i javnosti dostupnog obrazloženja, naprasno bio skinut sa programa i ponovno objavljen 4. novembra sa naknadno usnimljenim odgovorima.

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako je odgovornije i transparentnije ponašanje urednika i ključnih ljudi BHRT prema građanima i cjelokupnoj javnosti BiH sastavni dio novinarske etike i jedan od ključnih principa funkcioniranja javnog servisa. Budući da  javnost nije dobila vjerodostojno i tačno objašnjenje svih okolnosti vezanih za intervju sa doktoricom Izetbegović i naknadno montiranje njenih novih odgovora, smatramo kako Upravni odbor BHRT mora hitno utvrditi ko je odgovoran za cijeli ovaj slučaj  i, u skladu s nalazima, poduzeti Zakonom o BHRT  i Uredničkim principima propisane mjere.

UO BH novinara naglašava kako Bosni  i Hercegovini treba javni servis na nivou države, a njegov opstanak se, među ostalim, brani i novinarskom etikom, mnogo hrabrijim i odgovornijim postupanjem novinara i urednika, kao i sprečavanjem političkih uplitanja i cenzure u kreiranju medijskih sadržaja, uključujući i navedeni intervju.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest