Sindikat radnika BHRT-a: Finansijska situacija katastrofalna, radnici nisu dobili ni marku u septembru

Također napominju da „do 26. septembra ove godine radnicima nisu isplaćene dvije plate (za 07/17 i 08/17), dva topla obroka (za 07/17 i 08/17) i naknada za prijevoz (za 09/17), zbog čega se radnici trenutno nalaze u gotovo bezizlaznoj finansijskoj situaciji, a prehraniti sebe i svoju porodicu, platiti račune, školovati djecu od vazduha je nemoguće“.

“SSR u BHRT-u nikad nije, niti će pristati, na bilo kakvo umanjenje plata, umanjenje broja radnika i slične poteze usmjerene protiv radnika BHRT-a”, naglašavaju.
Ističu da je taj sindikat, od osnivanja (9. decembar 2014.), registracije sindikata (26. februar 2015.), kao i od dobivanja reprezentativnosti od Vijeća ministara BiH (1. august. 2016.), sve svoje aktivnosti usmjerio u pravcu poboljšanja finansijske situacije u BHRT-u, samim tim i radnika BHRT-a, u skladu sa zakonom i svojim mogućnostima.

“Organizovanje protesta, učešće na svim seminarima i konferencijama u vezi sa BHRT-om i Javnim servisima i iznošenje konkretnih mjera i poteza za izlazak iz krize, pokretanje kampanje za naplatu RTV takse i informisanje javnosti o stanju u BHRT-u, razgovori sa svim zainteresovanim političkim partijama i liderima u cilju pronalaska rješenja za tešku finansijsku situaciju, pregovori sa menadžmentom, konsultacije i saradnja sa Savezom samostalnih sindikata BiH, samo su neke od poduzetih aktivnosti. Samostalni sindikat radnika u BHRT-u će i dalje, kao i dosad, štiti i boriti se za prava radnika BHRT-a, svim raspoloživim zakonskim sredstvima”, saopćio je Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

(klix.ba)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest