Nova međunarodna koalicija za slobodu medija

Bezbjednost novinara, borba protiv nekažnjivosti, propagande dezinformacija i lažnih vijesti, mjere protiv terorizma, sloboda izražavanja, medijski pluralizam i regulacija ključni su prioriteti istaknuti na sastanku novoformirane koalicije međunarodnih novinara i organizacija za medijske slobode kao i međuvladinih institucija, održanog u Briselu 5. septembra 2017.

Sastanak je organizovan na inicijativu Harlema Desira, predstavnika za slobodu medija OEBS-a i Evropske federacije novinara (EFJ) sa ciljem identificiranja izazova i razvoja novih ideja za saradnju u borbi za medijske slobode širom Evrope.

OEBS-ov predstavnik Desir je izrazio zadovoljstvo što radi sa novinarskim organizacijama i grupama za slobodu medija na zaštiti medijskih sloboda koje su izložene izavima u svih 57 država članica OSCE-a.

Generalni sekretar EFJ Ricardo Gutiérrez podsjetio je na povećan broj napada na novinare i neizvjesnost profesije, te istakao važnost igradnje jačih koalicija novinarskih, medijskih i drugih nevladinih organizacija u borbi protiv neprijatelja medijskih sloboda.

On je naveo situaciju u oblasti medijskih sloboda u Turskoj sa 157 zatvorenih novinara, uključujući nedavno zatvorenog francuskog novinara Loup Bureau.

Učesnici sastanka naglasili su implementacijski jaz između država članica OEBS-a u osiguravanju slobode medija, kao i nedostatku političke spremnosti da se situacija unaprijedi. Sudionici su istakli važnost pronalaženja novih načina za saradnju sa velikim brojem zainteresovanih strana, uključujući novinarske organizacije, grupe opredijeljene za slobodu medija, članove javnih, međuvladinih organizacija, evropske institucije i tehnološka preduzeća.

Susretu su prisustivali predstavnici organizacija Access Now, Article 19, Association of European Journalists, Committee to Protect Journalists, European Federation of Journalists, European Digital Rights, IFEX, International Federation of Journalists, Index on Censorship, International News Safety Institute, International Press Institute, PEN International, Reporters Without Borders kao i specijalni izvjestilac UN-a  za promociju i zastitu prava na slobodu mišljenja i govora David Kaye.

Izvor: EFJ

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest