Novinarska udruženja iz regiona osudila tri najnovija napada na novinare

Zagreb, Skoplje, Pristina, 26.08.2017. –  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, osuđuje napade i pritiske na novinare koji su se poslednjih dana dogodili u Slavonskom Brodu (Hrvatska), Skoplju (Makedonija) i Partešu (Kosovo).

U srijedu 23. avgusta, u Slavonskom Brodu fizički su napadnute novinarke Višnja Ružojčić s HRT-a i Aleksandra Primorac s portala SBplus. Prema navodima portala SBplus, novinarke Primorac i Ružojčić su izvještavale o pucnjavi od prethodne noći  u kojoj je teško ranjen jedan građanin. Tim  povodom novinarke su se zatekle ispred ugostiteljskog objekta Hajduk u  Slavonskom Brodu kada je nepoznati muškarac fizički nasrnuo na njih,  psovao ih i pokušao da Višnji Ružojčić istrgne kameru. Novinarke su o  fizičkom nasrtaju na njih odmah obavjestile Policijsku upravu brodsko-posavsku, koja je odmah reagovala. Napad je javno osudio Ogranak Hrvatskog novinarskog društva Brodsko-posavske županije.

Istog dana, u srijedu 23. avgusta, u Skoplju je fizički napadnuta novinarska ekipa Nova TV dok je izvještavala o akciji prikupljanja  potpisa protiv izgradnje izbjegličkih kampova u Makedoniji. Na izvještače  te medijske kuće nasrnuo je predstavnik građanske inicijative koja je organizovala prikupljanje potpisa. Ohrabrujuća je hitna reakcija policije koja je odmah identifikovala napadača, pozvala ga na informativni razgovor i najavila krivičnu prijavu zbog nasilništva. Napad je osudilo Udruženje novinara Makedonije koje smatra da je reč o  napadu protiv slobode govora i prava građana da budu informisani.

Takođe 23. avgusta, dogodio se incident i u Partešu gde je policija privela troje građana ruske nacionalnosti među kojima su, prema nezvaničnim informacijama, dvojica novinara iz Estonije i Letonije. Oni su posle višečasovnog zadržavanja pušteni iz pritvorske jedinice i protiv njih nije pokrenut nikakav krivični ili prekršajni postupak. To  je potvrđeno iz policijske uprave za region Gnjilana ali javnosti nisu poznati razlozi za pritvaranje novinara.

Regionalna platforma poziva lokalne institucije da primjenjuju međunarodne standarde za zaštitu novinara, njihovu sigurnost i slobode izražavanja.

Regionalna platforma snažno podržava novinarske i medijske organizacije  u naporima da zaštite novinare i slobodu govora. Platforma poziva vlasti, policijske i pravosudne organe u svim državama zapadnog Balkana da novinarima i medijima omoguće slobodan i bezbjedan rad.

U prvih osam mjeseci ove godine u zemljama zapadnog Balkana, računajući i pomenute incidente, evidentiran je ukupno 63 slučaj prijetnji i fizičkih napada na novinare.

Napad na novinara je napad na javni interes i demokratiju i prava svih građana.
Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Društvo novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

BHN, Skopje – Belgrade – Podgorica – Pristina – Sarajevo – Zagreb, 26/08/2017

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest