Protest ministru sigurnosti Draganu Mektiću

Sarajevo, 25.8.2017.-Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje javnu hajku i diskreditaciju Josipa Šimića, novinara portala Dnevno.ba, koju je pokrenuo Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, na press konferenciji održanoj u Sarajevu početkom ove sedmice. Obraćajući se novinarima, ministar Mektić je pokazao navodni zdravstveni karton novinara Šimića, i  pročitao njegov kompletan sadžaj, ustvrdivši da se radi o osobi sa „ozbiljnim psihičkim poremećajem“ koja „zajedno sa Tužilaštvom BiH“ radi protiv ministra.

Upravni odbor  BH novinara smatra nedopustivim javno objavljivanje zdravstvnog kartona i kršenje prava na privatnost Josipa Šimića, bez obzira je li je riječ o novinaru portala Dnevno.ba ili nekoj drugoj osobi koja ima isto ime i prezime. Medicinska dokumentcija je dio ličnih podataka i uživa zaštitu po svim međunarodnim standardima, neotuđivi je dio privatnih informacija, te u ovom slučaju ne postoji javni interes niti opravdanje za njeno publikovanje. Ponašanje ministra Mektića je u tom kontekstu katastrofalan politički istup i ozbiljan pravni prekršaj koji zahtijeva adekvatno sankcioniranje.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je ministar Dragan Mektić objavio navodnu medicinsku dokumentaciju novinara Josipa Šimića, kao reakciju na njegove tekstove u kojima je kritički pisao o ministrovim postupcima i njegovom radu. Ovakvo ponašanje predstavlja politički prisak na novinara, kršenje prava na slobodu izražavanja i kritičkog pisanja o Mektiću kao javnom zvaničniku. Bahat i necivilizacijski odnos prema novinarima; prijetnje, uvrede i svađe sa medijskim djelatnicima, postali su, na žalost, ustaljeni način komuniciranja ministra sigunosti sa medijima u BiH. Zbog toga, UO BH novinara javno zahtijeva od ministra Mektića poštivanje profesionalanog i ličnog dostojanstva novinara i njihovog prava na slobodan rad. U protivnom, BH novinari će  pokenuti zakonske mehanizme zaštite novinarske profesije i svakog novinara pojedinačno od primitivnog i nezakonitog postupanja ministra Dragana Mektića.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest