Napad na Olluria i njegovu zaručnicu mora biti prioritet za kosovske institucije

Priština, 16.08.2017. – Novinarska udruženja iz regije oštro osuđuju napad na Olluria, novinara istraživačkog novinarska, i njegovu zaručnicu.

Tri osobe napale su Parima Olluria i njegovu zaručnicu 16. augusta prilikom ulaska u stambenu stranu.

“Dok smo prilazili ulazu u zgradu, iznenada su se pojavile tri osobe i počele me udarati. Nakon što sam pao na tlo, nastavili su da me udaraju. U međuvremenu, moja zaručnica se onesvijestila i pala. Nisam mogao da vidim njihova lica, nisu ništa govorili, a sve se odvilo jako brzo. –  rekao je Olluri i dodao – “Vjerujem da je ovo povezano sa mojim nedavno objavljenim tekstovima.”

Olluri je direktor onlajn portala insajderi.com, i višestruki dobitnik nagrada za njegov rad. Kako navodi Udruženje novinara Kosova, Olluri tvrdi da nema nikakve lične konflikte, i uvjeren je da je napad povezan sa njegovim radom.

“Vjerujemo da je ovo bio dobro organizovan napad.”,  rekao je Arben Salihu, iz Udruženja novinara Kosova – “Napad na novinara dok je u pratnji člana porodice je dodatno zabrinjavajući jer šalje poruku da ni članovi porodica novinara više nisu sigurni.“

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja predstavlja više od 7800 članova, oštro suđuje napad na novinara Parima Olluria i njegovu zaručnicu i dijeli zabrinutost sa članovima Udruženja novinara Kosovo. Platforma očekuje od kosovskih autoriteta da djeluju brzo, da identifikuju tri napadača, te da ih sankcionišu ih u skladu sa važećim zakonima. Takođe, Udruženje urgira na internacionalne organizacije koje se bave zaštitom medijskih sloboda i prava novinara da zahtijevaju isto.

Udruženje će, kroz postojeći sistem monitoringa, pratiti daljni tok slučaja i informisati relevantne nacionalne i internacionalne institucije o ishodima.

Novinarska udruženja iz regije podsjećaju građane da je u Kosovu, uključujući ovaj napad, u 2017. godini bilo 9 slučajeva pritisaka, verbalnih napada i fizičkih napada na novinare.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Beograd – Skoplje

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje novinara Makedonije

Regionalna Platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, Priština, 16/08/2017

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest