Izvještaj „2017 Digital News Report“: društvene mreže uživaju dvostruko manje povjerenja od klasičnih medija

Izvještaj „2017 Digital News Report“, koji je objavio Rojtersov institut za studije novinarstva sadrži interesantne nalaze o lažnim vijestima i nepovjerenju javnosti prema novinarima i novinarstvu.

43% ispitanika ima povjerenja u vijesti koje se svakodnevno plasiraju, međutim kada su u pitanju društevne mreže samo 24% ispitanika smatra da dobro rade svoj posao i razdvajaju činjenice od fikcije, a 40% ispitanog uzorka vjeruje news portalima.

Studija je pokazala snažnu vezu između nepovjerenja u medije i percipirane političke pristrasnosti za mnoge zemlje. Ovo se u najvećoj mjeri odnosi na države sa velikim stepenom političke polarizacije kao što su Grčka, Italija, Mađarska. Izvještaj je pokazao sličan obrazac kao i prošle godine, najviše povjerenja ima u Sjevernoj Evropi i Skandinavskim zemljama, dok zemlje centralne, južne i istočne Evrope imaju tendenciju da budu na drugom kraju skale.

U Izvještaju se dalje navodi da bi u budućnosti sve više ljudi moglo plaćati vijesti ukoliko sadržaj bude dovoljno vrijedan, pogodan i relevantan. Nordijski region već primjenjuje pretplate na digitalna izdanja, što podrazumijeva i tradiciju čitanja uz kulturu pretplate na štampu koja je sada u digitalnom formatu.

Detaljnije o izvještaju pročitajte na europeanjournalists.org.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest