Turska: međunarodne organizacije prate prvu krivičnu parnicu protiv novinara koja se tiče pokušaja puča

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) uputile su svog posmatrača u Istambul kako bi pratio prvu parnicu protiv novinara optuženih za sudjelovanje u pokušaju puča u julu 2016. godine.

Suđenje koje bi moglo razjasniti pristup sudova brojnim slučajevima koji se tiču prava na slobodu izražavanja i prava na pravično suđenje u okviru vanrednog stanja, pojačalo je međunarodnu zabrinutost zbog stanja slobode štampe u Turskoj.

Posmatrač IFJ/EFJ Raffaele Lorusso iz italijanske podružnice FSNI (desno), sa predsjednikom TGS Gökhan Durmusom za vrijeme suđenja u Istanbulu 19 juna. © Mustafa Kuleli

Raffaele Lorusso, generalni sekretar IFJ/EFJ podružnice Nacionalne medijske federacije Italije (FNSI) i član Izvršnog odbora IFJ-a, prisustvovao je 19. juna 2017. suđenju šestorici novinara Mehmetu i Ahmetu Altanu, Nazli Ilicaku, Fevzi Yazıcı, Şükrü Tuğrul Özşengülu i Yakupu Şimşeku na 26. Krivičnom sudu u (Caglayan) u Istanbulu. Šest novinara pojavili su se pred sudom među 17 osoba optuženih za veze sa muslimanskim sveštenikom sa američkom adresom Fethullahom Gulenom, za kojeg turske vlasti tvrde da je orkestrirao pokušaj državnog udara.

Optuženi se nalaze u pritvoru dok je novinar Tibet Murad Şanlı slobodan, ali podvrgnut sudskoj kontroli, a za preostalih devet osumnjičenih izdat je nalog za hapšenje.

Braća Altan i Nazli Ilicak zatvareni su od prošlog septembra i suočeni su sa optužbama koje predviđaju i doživotnu kaznu, uključujući “pokušaj rušenja Velike narodne skupštine Turske”, “pokušavaj rušenja vlade Turske”, “pokušaj poništenja ustavnog poretka” i “zločine u ime oružane terorističke organizacije bez članstva”. Uhapšeni su nakon njihovog nastupa na TV emisiji emitovanoj na pro-Gulenovom kanalum neposredno pred državnim udarom, gdje su navodno nagovijestili puč, javili su mediji.

“Iznošenje vlastitog mišljenja, informisanje građana i neslaganje sa vladom nisu subverzivne aktivnosti”, rekao je Lorusso u saopćenju. “Novinari su podsjetili sud da brane svoju nevinost i pravo da slobodno iznose svoje misli i kritike, što je osnova bilo koje zrele demokratije. Ovo nije normalan proces, već pokušaj da se novinarstvo podvede pod zločin.”

Na sudu su prisustvovali i predstavnici TGS-a, jedne od podružnica IFJ/EFJ iz Turske.

“Sindikalizam se bavi zaštitom profesionalnih novinarskih prava, bez obzira na to kakva su njihova mišljenja”, rekao je Gökhan Durmus, predsednik TGS-a. “TGS je zajedno sa generalnim sekretarom FNSI prisustvovao suđenjima braći Altan, Nazli Ilicak i još 15 novinara i zajedno sa IFJ i EFJ pozivamo na oslobađanje svih njih.”

Advokati novinara se plaše da bi suđenje moglo trajati dugo i da može trajati još najmanje 10 mjeseci tokom kojih će novinari biti držani u pritvoru.

“Pozivamo sve međunarodne organizacije da se pridruže našim naporima i da učine sve što je u njihovoj moći da utiču na turske vlasti da se naše kolege hitno oslobode”, rekao je predsjednik IFJ-a, Philippe Leruth. “U suprotnom, to bi značilo pobjedu nepravde, a Erdoganova vlada bi bila odgovorna za konačni razdor između njegove vlade i Evropske unije i neupitnih vrijednosti slobodnog izražavanja, pravičnosti i tolerancije”.

Evropski sud za ljudska prava je 14. juna pisao turskoj vladi, tražeći odgovore na više pitanja kako bi utvrdio da li su kršena ljudska prava sedam zatvorenih novinara, uključujući Altanove i Nazli Ilicaka zbog dugotrajnog držanja u pritvoru, izvještavaju mediji.

Na jučerašnjem saslušanju prisustvovali su posmatrači iz drugih međunarodnih medijskih i organizacija za zaštitu ljudskih prava kao što su Odbor za zaštitu novinara (CPJ), Međunarodni institut za štampu (IPI), Pen International, Human Rights Watch (HRW), Article 19, Amnesty International, Index on Censorship i predstavnici konzulata Švedske, Velike Britanije, Danske, Njemačke i Norveške.

165 novinara nalazi se iza rešetaka u Turskoj. IFJ, EFJ i TGS pokrenuli su kampanju zasnovani na slanju razglednica/dopisa solidarnosti kako bi ih ohrabrili i zatražili njihovo trenutačno oslobađanje.

Izvor: IFJ

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest