Održana rasprava o prijedlogu HNS-a o transformaciji javnog RTV sistema

javna rasprava o hnsPrijedlog o transformaciji javnog RTV sistema Hrvatskog narodnog sabora (HNS) treba uvažiti i o njima diksutovati, ali problem je što se on zasniva samo na političkim interesima, poručeno je danas na javnoj raspravi koju je u Sarajevu organizovala Kuća ljudskih prava. Učesnici javne rasprave, predstavnici civilnog društva, akademske zajednice, strukovnih organizacija i javnih emitera, imali su različite stavove o prijedlogu transformacije javnog RTV sistema, ali složili su se da svaka promjena sistema umjesto samo političkih interesa mora uzimati u obzir temeljna načela javnog servisa, profesionalne zahtjeve i javni interes.

Senada Ćumurović, pomoćnica generalnog direktora BHRT-a za razvoj, kazala je da je dobro da postoji konkretan dokument o transformaciji RTV sistema i da se o njemu razgovara, ali smatra da je loše što su zahtjevi primarno politički. „U dva ponuđena modela malo ima priče o profesionalnim načelima javnog servisa, a previše političkog interesa. To nije dobar put“, kazala je ona.  Džemal Šabić, direktor FTV-a, kazao je da je prijedlog HNS-a protiv civilizacijska politika. „Površno je napisan prijedlog. Protiv sam ovakvih prijedloga. Ovo je zagovaranje da svaka stranka ima svoj javni emiter. BHRT je trebao otvoriti informativni centar u Mostaru gdje bi radili novinari koji nisu zaraženi nacionalizmom. Na FTV-u više ima hrvatskog jezika i novinara svih nacionalnosti, to su standardi kojih se FTV drži“, kazao je Šabić. Boro Kontić, direktor Medicentra, kazao je da je nemoguće provesti ovaj prijedlog, a da ne bude partijska televizija.

„RTRS je partijska televizija, 1992. godine je bila izraz vojno-političkih snaga, danas je partijska televizija. Imamo FTV koja je komercijalna tv i  blago je bliža SDA stranci i BHRT koji ima neutralnu ulogu. Najbolje prolazi partijska , a najgore prolazi BHRT. Svako rješenje koje se daje je izraz tri nacije koje su etničku i partijsku pripadnost postavili kao ključnu vrijednost“, kazao je Kontić.  Borka Rudić, generalna tajnica BH novinara, kazala je da će se transformacija vjerovatno desiti s obzirom na odnos političkih snaga u parlamentu i da zbog toga BH novinari pripremaju svoj prijedlog. „Naš strateški cilj je da budemo dio tog procesa i da uradimo prijedlog zasnovan na profesionalnim principima. Prije svih diskusija tražićemo privremeno rješenje naplate rtv takse kako se ne bi urušio rtv servis. U prijedlogu HNS-a nigdje nema javnog interesa. Puno stvari još treba uraditi. Suština je da se svi uključe u proces. Drugi predloženi model je realniji i ne poništava postojeći sistem nego predviđa reformu“, kazala je ona. Na kraju diskusije zaključeno je da se pripreme prijedlozi i učestvuje u sljedećoj javnoj raspravi o transformaciji javnog rtv sistema.

Predstavnici Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) predstavili su krajem februara u Parlamentarnoj skupštini BiH dva modela uređenja Javnog RTV sistema BiH koji bi prema tvrdnjama predstavnika HNS-a, bio zadovoljavajući za hrvatski ali i druga dva naroda u BiH. Prijedlog HNS-a o transformacija javnog RTV servisa  predviđa formiranja tri nacionalna TV kanala (i jednim državnim) od sadašnja dva entitetska i jednog krovnog servisa.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest