Sigurnost novinara i medijska etika glavni prioriteti medijskih sloboda Zapadnog Balkana

Beč, 27. februar 2017 – Sigurnost novinara i promocija medijske etike ostaju glavni prioriteti u zaštiti medijskih sloboda i unapređenju sveobuhvatne sigurnosti, mira i demokracije u cijeloj regiji OESS-a, složili su se sudionici konferencije OESS-a o slobodi medija u zemljama Zapadnog Balkana.

Konferenciju na visokoj razini otvorili su predsjedavajući OESS-a i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurc i predstavnica za slobodu medija OESS-a Dunja Mijatović, zajedno sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadkom.

“Svaki napad na novinara napad je na društvo; sigurnost novinara je prioritetno pitanje za Austriju. Mi ćemo i dalje podupirati napore u zemljama Zapadnog Balkana u rješavanju ovakvih problema i nadam se da će ova konferencija pružiti svim državama sudionicama OESS-a platformu za svoj angažman i razmjenu najboljih praksi”, rekao je Kurz. “Mediji igraju ključnu ulogu u oblikovanju javnog mnijenja. U izazovnim vremenima sa kojima se suočavamo, novinari moraju izvještavati nezavisnije i profesionalnije.“

Učesnici konferencije podvukli su sigurnost novinara kao apsolutni preduslov za slobodno i pluralno medijsko okruženje. Pored toga, naglašena je važnost etičkog izvještavanja, kroz efektivne samo-regulirajuće mehanizme, kao alat za prevenciju tenzija i osiguravanje održive sigurnosti.

„Znam da većina nas želi dobro novinarstvo – dobro istraženo, dobro napisano, fer i izbalansirano. Želimo vijesti koje možemo koristiti i na koje se možemo osloniti kada donosimo životne odluke. Jednostavni ciljevi, ali još uvijek nedostignuti – čak daleko od toga,“ izjavila je Mijatović. „Moramo raditi zajedno, graditi mostove, jer naše zajedničke vrijednosti su u igri. Dok definišemo budućnost, važno je imati na umu da je uloga medija vitalna u kreiranju demokratske kulture. To jeste i konačan cilj našeg prava na govor.“

“Zemlje Zapadnog Balkana dijele iskustva i izazove u oblasti medijskih sloboda, istog karaktera, ali možda s različitim intenzitetom”, rekao je Crnadak. “Svi smo prošli kroz tranziciju do slobode medija, kako bi postali otvoreno i slobodno društvo”.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest