Javni protest dr Sebiji Izetbegović

Sarajevo, 27.01.2017.-Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje neprimjereno i arognatno ophođenje dr Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prema Nataši Kovačev, novinarki Al Jazeere Balkans, kao i prema drugim novinarima koji su pratili press konferenciju danas u Sarajevu.

Na primitivan, ciničan i nedostojan način dr Izetbegović je ismijavala ekavski izgovor novinarke Kovačev, koja je iskoristila novinarsko pravo i postavila sasvim legitimno pitanje o odlasku liječnika iz sarajevskog Kliničkog centra, i to na svom maternjem – srpkom jeziku. Umjesto argumentiranog i profesionalnog odgovora, direktorica Izetbegović je na ironičan način i koristeći ekavicu nastavila odgovarati na pitanje novinarke, te nipodaštavati zanimanje medija za ono što se događa u Kliničkom centru u Sarajevu. Na neprimjereno ponašanje dr Izetbegović reagirao je jedino Avdo Avdić, novinar magazina Žurnal, nakon čega je mu je zaprijećeno da će i sam biti udaljen sa press konferencije “ukoliko se ne smiri”.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva od direktorice Izetbegović hitno i javno izvinjenje novinarki Kovačev, te da svoj odnos i komunikaciju sa novinarima i medijima svede u okvire profesionalnog postupanja, dostojnog javne funkcije koju obnaša. Istovremeno UO BH novinara poziva medijske kuće i novinare iz Sarajeva da bez odlaganja bojkotiraju svaki budući nastup i izjavu dr Sebije Izetbegović, sve dok se ne izvini novinarki Al Jazeere Balkans.

Novinarska solidarnost iskazana kroz bojkot, ignoriranje ili odbijanje dolaska na događaje svakom javnom dužnosniku koji se ne ophodi prema novinarima i novinarkama na civiliziran, profesionalan i argumentiran način, jedina su i sasvim legitimna sredstva u borbi protiv bahatih, oholih i nacionalistički raspoloženih bosanskohercegovačkih zvaničnika.

Upravni odbor BH novinara

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest