Ekipama N1 Televizije odobrene su akreditacije za praćenje aktivnosti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ulazak u Palatu RS.

Prošle sedmice su novinar i snimatelj N1 Televizije u Banjaluci spriječeni u pokušaju da uđu u Palatu Republike Srpske i prisustvuju press-konferenciji Milorada Dodika.

Predstavnici Kabineta predsjednika RS usmeno su poručili da se N1 TV ne nalazi na spisku medija kojima se dozvoljava pristup i da reporteri nisu dobili godišnju akreditaciju. Također, N1 je skinuta sa mailing liste i uskraćena za sve pozive, obavještenja i saopštenja u vezi sa radom Milorada Dodika.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima reagovali su 19. januara javnim zahtjevom prema Miloradu Dodiku i službenicima u njegovom Kabinetu da osiguraju nesmetan i dostojanstven rad novinarima, te omoguće svim medijima praćenje aktivnosti predsjednika RS na jednak, pošten i profesionalan način.

Upozorenje o selektivnoj zabrani pristupa pojedinih medija Palati Republike Srpske objavljeno je 23. januara i na Platformi za promociju zaštite novinarstva i sigurnosti novinara Vijeća Evrope.

Slučaj diskriminacije medijskih kuća u BiH ovoj instituciji prijavile su, na zahtjev Udruženja/udruge BH novinari, Asocijacija evropskih novinara, Evropska federacija novinara i Index on Censorship.

Danas je ekipa N1 Televizije dobila godišnje akreditacije, a samim time i pravo na praćenje aktivnosti Milorada Dodika u Palati, te je vraćena na mailing listu Kabineta predsjednika Republike Srpske.

(BHN, N1)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest