Sirijski novinari i novinarke posjetili BHN klub novinara Mostar

sirijamostar5BHN klub novinara Mostar danas je ugostio novinare iz Sirije u sklopu treninga o novinarskom doprinosu pomirenju, izgradnji mira i društva tolerancije. U razgovoru sa novinarima iz ovog grada istaknuta je odgovornost medija za izgradnju povjerenja među ljudima i mira. Novinari iz Sirije i Mostara složili su se da imaju slične probleme i da politička situacija u Mostaru i BiH može da postane realnost u njihovoj zemlji kada dođe do mira. 

 “Postoji dosta sličnosti sa problemima i podjelama u BiH i Siriji. U Siriji opozicija nije ujedinjena i to je veliki problem, a zaustavljanje rata ovisi od velikih sila. Problemi medija i novinara u BiH će vjerovatno biti i problemi novinara u Siriji. Na nama je da budemo profesionalni i učinimo što je u našoj moći u izgradnji povjerenja”, istakli su sirijski novinari.
Predstavnici Kluba novinara Mostar istakli su da je izgradnja demokratskog društva dug proces i da je u tom procesu sloboda medija izuzetno bitna.

 “Ja imam prijatelje svih nacionalnosti i za članove ovog kluba to nije problem. Mi pokušavamo zajednički da rješavamo probleme novinara”, kazala je Vera Soldo, tajnica Kluba novinara Mostar.
Prije sastanka u Klubu novinara Mostar novinari iz Sirije imali su priliku čuti iskustva izvještavanja tokom rata od Duške Jurišić i Arijane Saračević Helać, urednica FTV-a. Iskustva koja su im prenijele ostavile su jak utisak na novinare.

 Tokom ovog sastanka istaknuto je da novinari moraju vjerovati sebi i da se trebaju ukljuciti u izgradnji mira jer niko ne poznaje zemlju bolje od novinara koji zive u njoj.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest