Za tranzicijsku pravdu neophodni su odgovorni mediji i OCD

sirijciDrugog dana treninga za novinarke i novinare iz Sirije o značaju tranzicijskog prava, te odgovornosti medija i civilnog društva u procesima uspostave mira i pomirenja, govorili su Goran Šimić, ekspert za tranzicijsku pravdu, profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu i Dragana Erjavec, urednica u Balkanskoj istraživačkoj regionalnoj mreži (BIRN).

Šimić je istakao da tranzicijska pravda zaobilazi žrtve ratova i da je usmjerena na pravično sudjenje počiniocima i odgovornim za zločine šime se zadovoljava samo minimum pravde.

“Postoje dokazi da je u Srebrenici za vrijeme genocida bilo prisutno oko 25.000 vojnika i policajaca, a za genocid je osudjeno 60. Ostali su uvažene osobe našeg društva. Važne ličnosti poput Biljane Plavšić su osuđene na minimalne kazne i imali su hotelski tretman. Tranzicijska pravda posvećena pravičnom suđenju počinioca je bitna ali ne može zadovoljiti pravdu. Žrtve uvijek ostaju po strani i zato je neophodno da civilno društvo i mediji daju glas žrtvama i traže prava za njih”, kazao je Šimić.

Istakao je da žrtve ne trebaju da pamte zločine kako bi se jednog dana osvećivali i tako nastavili krug nasilja nego treba da se sjeća na način da se takve stvari više nikom ne dogode.

Dragana Erjavec je upoznala učesnike treninga o radu Balkanske istraživačke mreže (BIRN-a) i govorila o dokumentovanju ratnih zločina i zločina silovanja u BiH.

Naglasila je da su žrtve silovanja najčešće izostavljene iz tranzicijske pravde, da se njihov glas rijetko čuje u javnosti i da je zbog toga ključna uloga medija da se ovim osobama pomogne i da se prihvate u društvu. Trening su organizirali BH novinari i International Media Support iz Kopenhagena.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest