Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju fizički napad na novinara Radio-televizije Visoko Ismara Imamovića, koji je pretučen u utorak uvečer, neposredno nakon emitiranja predizborne debatne emisije na ovoj televiziji, organizovane u okviru kampanje za Lokalne izbore 2016 u BiH.

Prema informacijama kojima raspolaže Linija za pomoć novinarima, Imamovića je na ulici presreo maskirani muškarac, oborio ga na zemlju i tom prilikom mu nanio  povrede glave, lica, vrata i leđa. Cijeli slučaj je prijavljen policiji u Visokom i MUP–u Zeničko–dobojskog kantona.

Upravni odbor BH novinara zahtjeva od nadležnih policijskih organa hitnu istragu u vezi sa ovim slučajem, kao i javno objavljivanje motiva napada i ime osobe koja je ugrozila život novinara i dovela u pitanje njegovo pravo na slobodno i dostojanstveno obavljanje novinarskih zadataka. Također, pozivamo Centralnu izbornu komisiju BiH i Regulatornu agenciju za komunikacije na efikasno djelovanje u ovom slučaju, zaštitu samog novinara ali i RTV Visoko, koja, kao važan lokalni medij, mora imati normalne uvjete za rad u vrijeme predizborne političke kampanje, bez bilo kakvih političkih pritisaka i/ ili ugrožavanja sigurnosti novinara i urednika.

UO BH novinara izražava punu solidarnost sa kolegom Ismarom Imamovićem, uz jasan zahtjev svim građanima i političkim subjektima da poštuju slobodu medija i prava novinara na slobodu izražavanja, kritičko preispitivanje programa i dosadašnjeg rada svih javnih zvaničnika i kandidata na izborima. Podsjećamo, samo slobodan novinar i medij koji nije pod političkim pritiskom može izvršavati svoju zakonsku i društvenu obavezu poštenog, uravnoteženog i objektivnog informiranja javnosti u okviru aktuelne političk kampanje za lokalne izbore.

 

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest