Novinari se trebaju oduprijeti manipulaciji

srebrenica 02 09Izvještavanje medija u predizbornom periodu trebalo bi da bude etično, profesionalno i informativno za građane, poručeno je danas na radionici o predizbornom izvještavanju u Srebrenici. Na radionici koju je u saradnji sa Koalicijom Pod lupom organizovalo Udruženje BH novinari, iskusni novinari i predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije BiH istakli su odgovornost medija u odlučivanju građana u izbornom danu i njihov značaj za fer i transparetnu borbu političkih kandidata.

 Marko Divković, predsjednik Udruzenja BH novinari, pozvao je novinare da se odupru političkim manipulacijama kako bi, prije svega, sačuvali vlastiti integritet i profesionalno dostojanstvo.

 “Cilj svih političara je isti, da objave šta hoće i kad to hoće. Uvijek će vas pokušati izmanipulisati,i oni na vlasti i oni što se bore za vlast. Kako se profesionalno postavite prema njima tako će vas tretirati i poslije izbora”, kazao je on. Azra maslo iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH ukazala je na pravila i zakonske odredbe koje se odnose na predizborno izvještavanje i istakla odgovornost medija u sprečavanju govora mržnje u javnom prostoru u toku predizborne kampanje.

 “Bitno je da novinar osudi ili se ogradi od govora mržnje koju generiše političar. Također, bitno je da mediji uspostave svoja interna pravila u ovom periodu. Na taj način će sebi olakšati stresan rad u predizbornom periodu”, kazala je ona.
Radionice o predizbornom izvjestavanju medija odžaće se naredne sedmice u Čapljini, Tuzli i Banjaluci.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest