Mediji i OCD treba da budu odgovorniji prema povratnicima

img 20160617 111913Mediji i organizacije civilnog društva trebali bi da imaju više odgovornosti za povratničku populaciju i da pomažu povratnicima u ostvarivanju svojih prava, poručeno je danas sa debate „Saradnja medija i organizacija civilnog društva – proces povratka u BiH” održane u Stocu.

Tokom radionice, koju je organizovalo Udruženje/udruga BH novinari (BHN), istaknuto je da se problemi povratnika prešućuju i da im se ne pruža podrška u lokalnoj zajednici.

Faruk Kajtaz, urednik portala Starmo i predsjenik Kluba novinara Mostar, kazao je da mediji ne izvještavaju na najbolji način o povratnicima ali da je veliki problem što povratnička populacija i organizacije civilnog društva misle da mediji trebaju da im budu na usluzi.

“Ako žele da ostvare svoja prava, da riješe problem koji imaju, povratnička udruženja moraju da budu mnogo aktivniji i da vuku novinare za rukav ako je potrebno. Klub novinara Mostar je spreman da pomogne povratnicima i organizacijama civilnog društva na način da ostvari kvalitetniju komunikaciju sa njima i da organizuje radionicu kako bi pomogli OCD u komunikaciji sa medijima”.

Dubravka Čolović, zamjenica urednika Radija Trebinje, kazala je da je potrebno razvijati povjerenje između povratnika, OCD-a i medija.

“Potrebno je više truda svih da se razvije veće povjerenje, da se reaguje na vrijeme kada postoji problem i da se promovišu kvalitetni projekti”, kazala je ona. Sociolog Esad Bajtal kazao je da su u BiH obespravljeni svi građani, ne samo povratnici.

“BiH je zemlja bez države. Odnosno, postojimo kao etnograđani koji moraju da plate poreze, režije da idu u zatvor ili vojsku, ali ne postojimo kao građani koji mogu ostvariti pravo na zdravstvo, posao itd. Vlast nema te obaveze i zato je etnovladarima dobro u ovom sistemu. Mi smo etnopodanici. Dok traje ovakva situacija niko iz uređenih zemalja neće dolaziti ovdje”, kazao je on. Radionica je organizovana uz finansijsku pomoć Ambasade Kraljevine Norveške u BiH.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest