Debata „Saradnja medija i organizacija civilnog društva – podrška procesu povratka u BiH“ održaće se u petak 17.6. u restoranu Han u Stocu sa početkom u 11 sati, u organizaciji Udruženja/udruge BH novinari.

Proces povratka izbjeglih i rasеljenih osoba u BiH postaje tema kojoj se sve manje posvećuje pažnje u institucionalnim okvirima ali i u medijima. Prema zvaničnim podacima svojim kućama se vratila polovina izbjeglih, nešto više od milion ljudi. Međutim, povratnici se i 20 godina nakon rata susreću sa mnogobrojnim problemima. Suočavaju se sa diskriminacijom prilikom traženja posla, teško ostvaruju svoja prava, a nerijеtko su i meta govora mržnje i zločina iz mržnje u svojim sredinama. Značajnu odgovornost za proces povratka, stanje u kojima se nalaze povratnici i percepciju povratnika u javnosti snose i organizacije civilnog društva (OCD) i mediji. 

Da li OCD i mediji mogu više da čine u stvaranju povoljnijeg ambijenta za povratnike? Šta su uradile OCD i kako izvještavaju mediji o povratnicima? Da li je moguće partnerstvo medija i OCD u cilju stvaranja tolerantnijeg okruženja za povratak i ostvarivanje prava povratnika? Može li bolje?

Uvodničari: Esad Bajtal, sociolog, Luka Raguž, aktivista iz Stoca, Dubravka Čolović, urednica Radija Trebinje, Faruk Kajtaz, urednik portala StarMo i predsjednik Kluba novinara Mostar. Moderator: Nermin Bise, slobodni novinar iz Stoca.

Debata se održava uz finansijsku pomoć Ambasade Kraljevine Norveške u BiH.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest