Rezultati istraživanja „Nevidljiva Evropa: Medijska slika o evropskim integracijama u BiH“ predstavljeni u Klubu novinara Banjaluka

istrazivanjeblU prostorijama Kluba novinara u Banjaluci, koje djeluje u okviru Udruženja/udruge BH novinari predstavljeni su rezultati istraživanja „Nevidljiva Evropa: Medijska slika evropskih integracija u Bosni i Hercegovini“ autorki Lejle Turčilo i Belme Buljubašić, u izdanju Heinrich Boll Stiftung BiH.

 Istraživanje je provedeno na uzorku od 179 tekstova objavljenih u pojedinim štampanim medijima i portalima, koji su obrađivali teme u vezi sa evropskim putem Bosne i Hercegovine. 

 U 49% tekstova, koji su bili dio istraživanja, Evropska unija i njeni propisi predstavljeni su pozitivno, a 4% negativno, dok je neutralan stav zabilježen u 47% slučajeva.

 Kao jedan od problema u izvještavanju navedena je površnost i nedovoljno poznavanje i razumijevanje evropskih propisa, te malo novinara, koj isu se specijalizovali za izvještavanje o evropskim integracijama BiH.

 Nakon prezentacije autorke su razgovarale sa novinarima, koji su iznijeli svoje mišljenje o izvještavanju o EU temama, kao i prijedloge i sugestije. Između ostalog, zaključili su da je problem to što publika nije zainteresovana za ove teme. To je jedan od razloga zbog kojeg je izvještavanje o evropskim integracijama slabo zastupljeno u medijima, osim ako ne postoji određeni EU projekat. Takođe, kao problem su istakli i to što nema dovoljno stručnih sagovornika u BiH, koji mogu da objasne procedure i odgovore na pitanja u vezi sa evropskim integracijama i konkretnim efektima na BiH.

 Među zaključcima se navodi i da bi trebalo organizovati više edukacija za novinare kako bi mogli da se bave istraživačkim novinarstvom u okviru evropskih integracija i da građanima objasne efekte evropskih propisa na konkretnim primjerima kao što je to bio slučaj sa ukidanjem viza za građane BiH, izvozom mlijeka iz BiH i sl.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest