Palestinski novinar Omar Nazzal uhapšen na putu za EFJ godišnji sastanak

bannergm-2-1-679x400Upravni odobor Udruženja/ udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima osuđuju hapšenje palestinskog novinara Omara Nazzala i zahtijevaju od vlasti Izrala njegovo hitno oslobađanje iz Istražnog centra Etzion.

Omar Nazzal je član Generalnog sekretarijata Sindikata novinara Palestine (PJS) na Zapadnoj Obali, i uhapšen je od strane izraelskih snaga na graničnom prelazu  između Palestine i Jordana u subotu, 23. aprila, dok je sa drugim novinarima putovao na Godišnji sastanak Evropske federacije novinara (EFJ) koji se održava u Sarajevu  25. i 26.4.2016. 

BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju nedopustivim hapšenje novinara Nazzala. Taj čin je grubo kršenje prava na slobodu kretanja i sigurnog obavljanja novinarskih zadataka, koji uključuju i sudjelovanje na međunarodnom skupu novinara u Sarajevu. Zbog toga BH novinari još jednom apeliraju na vlasti Izraela da hitno oslobode palestinskog novinara i omoguće mu dolazak u Bosnu i Hercegovinu.  

BH novinari i Linija za pomoć novinarima iskazuju također punu solidarnost sa novinarima iz Palestine koji će danas protestirati ispred sjedišta Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Ramalahu, te očekuju od međunarodnih organizacija za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara poduzimanje hitnih mjera radi oslobađanja Omara Nazzala.

Delegacija novinara iz Palestine (Nasser Abu Baker, Omar Bashir i Omar Nazzal) i delgacije novinara iz Izraela (Shaike Komornik i Liat Collins) su pozvane od strane članova Evropske federacije novinara da prisustvuju sarajevskom zasjedanju Evropske federacije novinara (EFJ). Na ovom sastanku sudjelovaće više od 100 novinara i medijskih profesionalaca iz Evrope i sa Bliskog Istoka.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest