Konferencija o ekonomskim temama na Jahorini održana u organizaciji Kluba novinara Banjaluka

klubbanjaluka jahorinaTrideset novinara i predavača iz regiona učestvovalo je u završnoj konferenciji „Ekonomija u medijima- Mediji o ekonomiji“, koja je održana 31. marta i 01. aprila na Jahorini. Organizatori su bili Klub novinara Banjaluka i Centar za istraživanje i studije GEA Banjaluka.

 Iskusni predavači poput Milana Ćulibrka, glavnog i odgovornog urednika nedjeljnika „NIN“, Gorana Milića, direktora programa Al Jazeere Balkans i novinara Eldara Dizdarevića govorili su o svojim iskustvima u izvještavanju o ekonomiji. Podijelili su i savjete o tome kako ekonomske teme učiniti zanimljivijim, kako koristiti statističke podatke na što jednostavniji i jasniji način, te kako uraditi priču iz te oblasti, a da ne bude ocijenjena kao PR ili marketinški potez. „U Bosni i Hercegovini ima 50 TV stanica i teško je bilo kojem novinaru da se istakne i da ga ljudi upamte, naročito ako se bavi ekonomskim temama. Zato je važno izbjegavati floskule i stvoriti svoj izraz, promijeniti ugao priče i na taj način izbjeći da priča postane marketing.“, rekao je Goran Milić.

 Govorili su i o pritiscima na novinare, koji se bave ekonomskim temama. Učesnici su istakli da je i to jedan od razloga zbog kojih većina novinara bira druge teme, o kojima će pisati, ali i nedovoljno znanje novinara iz oblasti ekonomije.

 Panelisti su bili i ekonomiski stručnjaci, koji su govorili o ulozi stručne javnosti u obradi ekonomskih tema u medijima: Miodrag Zec, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, te Vjekoslav Domljan profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

U uvodnom dijelu konferencije Adisa Omerbegović-Arapović, dekanesa Ekonomskog fakulteta Sarajevo Schoolof Science and Technology, održala je prezentaciju na temu: “Reformska agenda Model društvene kohezije kao instrumenti.”, političkoj analizi, koju je pripremila saradnji sa Fondacijom Friedrich Ebert Stiftung. Takođe, pomoćnica direktora Poreske uprave RS Persa Paić održala je  prezentaciju o mogućnostima saradnje medija i Poreske uprave RS na promociji poreskog morala.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest