Centar za edukaciju Pro Educa iz Banjaluke sproveo je istraživanje o korištenju društvenih mreža u novinarstvu. Istraživanje je sprovedeno u periodu od 26. januara – 11. februara 2016. godine nad 110 ispitanika novinarske profesije, te je obuhvatilo zaposlenike (novinare) javnih i privatnih RTV servisa, te štampanih i novih medija metodom online upitnika.

Oko 52% ispitanika dolazi iz Republike Srpske, 44% iz Federacije Bosne i Hercegovine, te 1% iz Brčko distrikta.
Predmet ovog istraživanja činili su:
– Učestalost korištenja društvenih mreža
– Svrha korištenja društvenih mreža
– Eksplikacije korištenja društvenih mreža u novinarstvu
26,4% ispitanika dolazi iz dnevnih štampanih medija, 25,5% sa online medija, dok ih 18,2% radi na televiziji. Procenat novinara koji rade u časopisima/magazinima iznosi 7,3%.

3,6% ih radi na radijskim servisima. Ostatak ispitanika čine zaposleni u javnim RTV servisima i opštinskim glasilima.
Rezultati istraživanja su pokazali da novinari u Bosni i Hercegovini u najvećoj mjeri koriste Facebook (90,9%), zatim YouTube (82,7%), te Twitter (65,5%). Pored navedenih društvenih mreža, 2 od 5 ispitanika koristi Google+, a svaki treći posjeduje profil na Instagramu, dok svaki četvrti posjeduje profil na LinkedIn-u.

Facebook je ujedno i društvena mreža koju novinari svakodnevno najviše koriste (čak njih 87%), slijedi YouTube (50%) i Twitter (40%).

Prisustvo na društvenim mrežama direktno je proporcionalno praćenju sadržaja koji se na istim javljaju, zatim dijeljenju informacija i sadržaja, kao i sopstvenim postavljanjem istih na društvene mreže.

Detaljne rezultate istraživanja možete preuzeti na linku: Publikacije – Rezultati istraživanja

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest