Udruženje/udruga BH novinari organizuje radionicu „Sloboda izražavanja i kleveta“ u petak 25.marta sa početkom u 11 sati u hotelu Leotar u Trebinju. Osiguravanje slobode medija i slobode izražavanja ključni je stub svakog demokratskog društva ali i uslov u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Bosna i Hercegovina je slobodu izražavanja ugradila i u svoj ustav, a uvreda i kleveta su zakonski dekriminalizovani. Međutim, iako je sloboda izražavanja  u institucionalnom smislu zagarantovana, činjenica je da se mediji i novinari suočavaju sa različitim vrstama pritisaka prilikom izvještavanja.  Tome doprinosi i nepoznavanje i zloupotreba Zakona o zaštiti od klevete.

Gdje su granice slobode izražavanja? Smiju li se i u kojoj mjeri kritikovati javne ličnosti i politički predstavnici? Šta je kleveta? Kako se zaštiti od klevete? Kakava je sudska praksa?

Uvodničari na temu će biti Kristina Čendić, ekspertica za medijsko pravo i Dubravka Čolović, zamjenica odgovornog urednika Radija Trebinje i dopisnica Blic-a.

 Radionica se održava uz finansijsku podršku Ambasade kraljevine Norveške  u BiH.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest