Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za  pomoć novinarima najoštrije osuđuju fizički napad na novinarsku ekipu N1 televizije i zabranu snimanja ekipi Federalne televizije (FTV) na jučerašnjem skupu Ravnogorskog pokreta u Višegradu, održanog u povodu obilježavanja 70. godišnjice hapšenja Draže Mihailovića, četničkog vođe.  

UO BH novinara smatra nedopustivim fizičko zlostavljanje novinara i onemogućavanje snimanja na javnom događaju od značaja za građane BiH, koji je u sebi nosio elemente visokog rizika i na kojem su nošeni profašistički simboli i veličani pripadnici četničkog pokreta iz II svjetskog rata.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da organizatori ovog skupa i nadležne policijske jedinice nisu poduzele potrebne mjere sigurnosti niti su na zakonit način zaštitili novinare u trenutku kada su ih fizički napadali. Oni su čak pokušali zataškati cijeli slučaj kroz  izjave da je okupljanje „prošlo bez ikakvog incidenta“.   

UO BH novinara i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo i nadležnih pravosudnih organa Republike Srpske detaljnu istragu o napadu na novinare i krivične sankcije za napadače, njihove nalogodavce kao i za organizatore skupa u Višegradu. Za nas u Udruženju BH novinari ovaj napad  ne samo da ima obilježja krivičnog djela – kršenja prava na slobodu izražavanja i namjerno ugrožavanje života, već u sebi nosi i elemente  „zločina iz mržnje“ budući da su napadači koristili psovke i pogrdne riječi u vezi sa nacionalnošću novinarki i snimatelja iz Sarajeva.

S tim u vezi, UO BH novinara poziva nadležne državne institucije zadužene za zaštitu slobode izražavanja, sigurnosti i prava novinara na odlučnu i beskompromisnu pravnu reakciju nakon napada u Višegradu, te mnogo odgovornije i zakonito postupanje u svim napadima na medije, kako bi novinari bili zaštićeni na jednak način kao i ostale službene osobe na radnom zadatku, te da bi imali jednak pristup pravdi i institucionalnoj zaštiti kao svi građani BiH.        

Upravni odbor Udruženja /udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest