Svečano otvoren Klub novinara Mostar
img 9124U Mostaru je danas u ulici Kralja Petra Krešimira 4, pred više od 30 novinara, predstavnika nevladinih i stranih organizacija i predstavnika Gradske uprave Mostara, otvoren  Klub novinara Mostar. Klub je svečano  otvorila Anne Vibeke Lilloe, ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH. Ona je kazala da je sloboda govora i medija od velike važnosti ne samo u Norveškoj nego u svakoj funkcionalnoj demokratiji.
 
„Po indeksu organizacije Reporteri bez granica u 2015. godini BiH se nalazi tek na 66. mjestu u svijetu. Neophodno je da novinari dobiju dobre radne uvjete i da dobiju svoja prava koja im pripadaju ali istodobno postoji i odgovornost novinara, a ona uključuje da novinari budu objektivni. Jako mi je drago što se u Mostaru otvara jedan klub novinara, a ne dva“, kazala je ona. Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja/Udruge BH novinari, zahvalila se ambasadorici Kraljevine Norveške što je podržala otvorenje ovog kluba. 
 
 Istakla je da su novinarski klubovi, kojih ima osam, mjesta gdje će sami novinari moći da razmjenjuju znanja i iskustva, i da govore o svojim problemima i  kreiraju zajedničke akcije na zaštiti novinara i njihovih interesa u lokalnim zajednicama.
„BH novinari žele raditi u interesu novinara širom BiH i glavni ciljevi su: zaštiti prava na slobodu izražavanja i svih individualnih prava novinara“, kazala je Rudić. Faruk Kajtaz, predsjednik Kluba novinara Mostar,  kazao je da su mnoge institucije u Mostaru i dalje podijeljene, ali ne i novinarski klub. 
 
“Ja lično, a vjerujem i svi novinari okupljeni u ovom klubu, ne bih nikada učestvovao u bilo kakvom projektu koji razjedinjuje. Ovo je veliki img 9075dan za novinare u Mostaru, jer su konačno dobili mjesto na kojem se mogu susretati, boriti se za svoja prava i zastupati svoje interese“, rekao je Kajtaz. Glavna savjetnica mostarskoga gradonačelnika Radmila Komadina kazala je da se nada da će novinari na profesionalan način i dalje pratiti događaje u Gradskoj upravi bilo one pozitivne ili negativne. Obećala je kako će Gradska uprava, u skladu sa svojim mogućnostima, nastojati doprinijeti da mediji na profesionalan način obavljaju svoj posao.
 
„Mi vas ovdje shvatamo kao jedan korektiv, bilo da se radi o negativnim pojavama, a pogotovo da pohvalite ono što radimo pozitivno”, naglasila je Komadina. Nakon otvaranja Kluba održana je debata o temi “Uloga i važnost postojanja profesionalnih medija u demokratskim procesima u BiH”. U uvodnom izlaganju ambasadorica Anne Vibeke Lilloe je kazala da BiH treba objektivne, profesionalne i odgovorne novinare, novinare koji kritički razmišljaju.
 
„Ambasada Kraljevine Norveške je aktivna  još od rata u BiH. Pružali smo humanitarnu pomoć, a poslije rata uspostavu funkcionalne BiH i vladavinu prava. Zbog toga su nam pravosuđe i civilno društvo najbitnije karike“, kazala je ona. Tokom debate istaknuto je da mediji treba više da izvještavaju o EU integracijama BiH, da budu kritičniji prema vlastima, ali su i naglasili da grad Mostar treba veću pažnju međunarodne zajednice.
 
Otvorenje Kluba novinara i debata je finansijski podržana od Ambasade Kraljevine Norveške u BiH.
img 9088img 9121img 9142
 
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest