Udruženja/udruge BH novinari  i Linija za  pomoć novinarima upućuju javni protest Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) u BiH radi neprimjerenih ocjena o medijima, posebno o načinu izvještavanja o stanju u bh. pravosuđu na Federalnoj televiziji (FTV) i u političkim magazinima „Pošteno“ i „Mreža“.  

Na sjednici VSTV koja je održana u ponedjeljak u Sarajevu, članovi ovog pravosudnog tijela su diskutirali o medijskim izvještajima o radu pravosuđa, pri čemu su na neprimjeren način govorili o radu novinara i urednika FTV, te doveli u pitanje slobodu izražavanja i pravo novinara na slobodno kreiranje medijskih sadržaja, kao i izbor gostiju i sagovornika u emisijama „Pošteno“ i Mreža“.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju institucionalni pritisak na FTV i novinare ove medijske kuće, pokrenut sa ciljem oduzimanja prava FTV ali i cijeloj medijskoj zajednici BiH da izvještavaju o radu pravosudnih institucija i kritički se osvrću na rad pojednih sudija, na njihova primanja i ponašanje koje nije u skladu sa postojećim zakonima, moralnim normama ili visokim stupnjem javne odgovornosti i transparetnosti, kakvu u sebi treba nositi svaka javna pa i pravosudna funkcija. Pokušaj oduzimanja prava medijima i novinarima da kriziraju rad sudija i tužitelja ozbiljan je atak na slobodu medija i korištenje prava na slobodu kritike javnih ličnosti, zagarantovanih članom 10. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temljenih sloboda, kao i brojnim drugim međunarodnim aktima i deklaracijama.

Osuđujući način na koji je vođena rasprava o medijima na sjednici VSTV, BH novinari i Linija za pomoć novinarima ne spore pravo članovima VSTV da reagiraju na (ne)profesionalni pristup FTV i urednika navedenih emisija u ocjenjivanju rada sudija i plasiranju informacija koje su u vezi sa konkrenim imenima, ukoliko te informacije nisu tačne. Za to im stoje na raspolaganju legitimna novinarska i zakonska sredstva – demanti, žalba Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) i tužba za klevetu.

Budući da VSTV nije zvanično reagiralo demantijem FTV ili žalbom RAK -u, a da su javno i neprimjereno ocjenjivali rad urednika i novinara ove medijske kuće, njihov postupak ne predstavlja ništa drugo do demonstriranje sile neprimjerene jednoj pravosudnoj instituciji, čemu se BH novinari i Linija za pomoć novinarima najodlučnije suprotstavljaju.

Upravni odbor Udruženja /udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest