Probleme novinara staviti u fokus javnosti
20151208 112019 1Novinari u Zeničko-dobojskom kantonu pozvali su danas sve kolege da napokon počnu izvještavati i o radnim pravima novinara, da budu solidarniji i hrabriji u očuvanju dostojanstva sebe i svoje profesije. Tokom današnje radionice o radnim pravima novinara i sindikalnom organizovanju održane u Zenici, novinari su istakli mnogobrojne probleme sa kojima se suočavaju ali su i  sami preuzeli dio odgovornosti za situaciju u kojoj se nalaze. Složili su se da nedostaje profesionalne solidarnosti i volje za rješavanjem svojih problema dok se svakodnevno izvještava i ukazuje na kršenja radnih prava u drugim profesijama. Rešad Šabanović, predsjednik Vijeća uposlenika RTV Zenica, kazao je da se novinari mogu izboriti za bolji položaj i uslove rada ukoliko to stvarno i žele.
 
“Mi smo u našem mediju organizovali Vijeće uposlenika kako bi stvorili bolje uslove rada i u tome smo uspjeli. To je dokaz da se situacija može mijenjati. Međutim, nedostaje profesionalne solidarnosti i novinari iz nekih razloga odustaju od organizovanja i zaštite vlastitih prava. Potrebno je o ovoj temi češće govoriti i edukovati novinare o svojim radnim pravima”, kazao je Šabanović. Amer Toskić, predsjednik Sindikata grafičara, izdavača i medijskih radnika BiH, kazao je da će svi radnici pa i novinari biti manje sigurni na radnom mjestu nakon usvajanja novog zakona o radu u FBiH.
 
“Pozivamo novinare da organizuju sindikate u svojim medijima ili da se individualno učlane u Sindikat grafičara, izdavača i medijskih radnika BiH. Možda dolazi još teže vrijeme generalno za radnike i sindikalna zaštita biće neophodna. Dosta je slučajeva kršenja radnih prava riješeno u korist novinara. Suština je da se ima hrabrosti izboriti za sebe”, kazao je Toskić. 
 
Tokom radionice je istaknuto da mnogi novinari ne žele da se sindikalno organizuju ali da sva istraživanja pokazuju da je manje kršenja radnih prava tamo gdje postoji sindikat. Na kraju je predloženo da se slične radionice i edukacije  češće organizuju, da se problemi novinara stave u fokus javnosti i da se organizovano počnu štiti prava novinara. Radionicu su organizovali Udruženje BH novinari i Klub novinara Zenica.
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest