U Klubu novinara Banja Luka obilježeno 20 godina mira u BiH

dsc02576U banjalučkom Klubu novinara danas je održana debata “Dejton – udarna vijest”, na kojoj su učestvovali novinari koji su prije 20 godina u Banjaluci izvještavali o potpisivanju mirovnog sporazuma.

Na debati su učestvovali potpredsjednik Vlade RS i ministar pravde Anton Kasipović, koji je bio dugogodišnji novinar i urednik “Glasa Srpske”, kao i novinari Milkica Milojević, Branislav Božić i Slobodan Pešević.

Predsjednica Udruženja BH novinara Milkica Milojević 1995. godine je kao novinar “Glasa Srpske” izvješavala o potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Urednik joj je bio Anton Kasipović.

– Bila sam veoma umorna od frontova i izbjegličkih centara. Rekla sam Antonu da rat nikada neće završiti, a on mi je rekao da se Holbruk ushodao i da je kraj rata blizu. Bili smo dan i noć uz telefone. Jedne večeri je zazvonio telefon, ja sam se javila, veza se prekinula, ali sam znala šta se desilo. Znala sam da je mir potpisan – istakla je Milkica Milojević.

Kasipović je dodao da mnogi zaboravljaju kako je sve počelo. On dodaje da su reporteri koji su izvještavali o potpisivanju Dejtona ujedno izvješatavali i u raspadu Jugoslavije, ali i o ratu.

– Trebamo da se pitamo šta su ti ljudi sve vidjeli. Čemu su svjedočili? Znamo samo da je njih to mnogo mijenjalo. Od ratnih dešavanja najviše pamtim tragediju kada je preminulo 12 beba. Možda se to moglo spriječiti – istakao je Kasipović. 

Novinari su istakli da se današnje novinarstvo mnogo razlikuje od onog prije dvadeset godina. Smatraju da su mobilni telefoni i internet su samo dio promjena.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest