BH novinari podržali kampanju IFJ za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara

ifjcampaignMeđunarodna federacija novinara (IFJ) je pozvala države članice Ujedinjenih nacija na djelovanje u cilju ostvarivanja i produbljivanja međudržavne saradnje u oblasti pravosuđa, zbog pitanja istrage i krivičnog gonjenja za ubistva novinara.

IFJ je pokrenula godišnju kampanju protiv nekažnjivosti za zločine protiv novinara i tom prilikom je pozvala financijske institucije i donatorske organizacije na uvažavanje slobode medija i zaštite medija kao ključnih kriterija za dodjeljivanje razvojne pomoći zemljama sa visokim stepenom nasilja nad novinarima.

IFJ je ovaj poziv uputila 2. novembra koji se obiljžava kao UN-ov Dan protiv nekažnjivosti zločina protiv novinara, a početak kampanje obilježen je u Briselu i širom svijeta prigodnim događajima organiziranim od strane članica Federacije.

Datum početka kampanje značajan je i kao godišnjica ubistava novinara Međunarodnog francuskog radija (RFI), Ghislaine Dupont i Claude Verlon (ubijenih u Kidal Mali 2013. godine), a 23. novembra 2009. godine dogodio se masakr na Filipinima kada je najmanje 32 novinara izgubilo živote u jednom od najsmrtonosnijih napada na medije.

Kampanju podržavaju članice Međunarodne federacije novinara širom svijeta, među kojima i Udruženje/udruga BH novinari.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest