Novinari u strahu od poslodavaca

12179969 10205238582791857 1345380466 nNovinari u Brčko distriktu se često susreću sa različitim oblicima kršenja svojih radnih prava, a tome doprinose i institucije koje nisu našle odgovarajuće mjere za zaštitu novinara, sankcionisanje neodgovornih vlasnika medija i bahatih direktora, rečeno je u uvodnom izlaganju na radionici o zaštiti radnih prava novinara i sindikalnom udruživanju, održanoj juče u Brčkom. Istaknuto je i da se novinari ne upuštaju u borbu za svoja prava, ne izvještavaju o svojim problemima i rijetko se odlučuju za pomoć sindikata. Ilija Kalajdžić, predsjednik Sindikata Brčko distrikta, kazao je da se veliki strah uvukao u sve radnike pa i u novinare.

„Čak i kada dobiju otkaz ne žele da se upuste u borbu za svoja prava da ne bi bili prepoznati kao „buntovnici“ u okolini i na taj način izgubili šanse za druge poslove jer niko ne želi „buntovnike“. Problem je što inspekcije rada ne rade svoj posao jer dosta novinara radi bez ugovora na probnom radu koji je duži od zakonskog roka. Bitno je ohrabriti novinare da se bore za svoja prava, da se masovnije učlanjuju u sindikate jer jedino na taj način sindikat  može imati i sredstva i snagu da pokreće tužbe i stane u kraj lošim praksama“, kazao je Kalajdžić. Dodao je da u Sindikatu Brčko distrikta ima 16 novinara i 20 medijski djelatnika.

Andrijana Pisarević, predsjednica sindikalne organizacije „Press RS“, poručila je novinarima da ne treba da se boje svojih poslodavaca.

„U medijskim kućama ne koriste se mehnizmi za ostvarivanje radnih prava. Dok se svakodnevno brinu za tuđa prava zaboravljaju svoja. Novinari se ne bi trebali plašiti poslodavca. Potrebno je izaći sa jasnim argumentima i stavovima u pregovore sa vlasnicima medija. Bitno je da je osoba koja pregovara sa poslodavcem hrabra. Poslodavac je taj koji zarađuje na vama i on duguje vama, ne vi njemu. Mnogi novinari nisu članovi sindikata jer misle da su zvijezde. Međutim, oni ne znaju šta je sindikat i zbog toga su bitne edukacije“, rekla je Pisarević. Amer Toskić, predsjednik Sindikata grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika BiH, kazao je da je ovaj sindikat u protekle 4 godine imao niz sudskih procesa vezanih za ostvarivanje radnih prava novinara.

„Moramo spomenuti slučaj Radija Herceg Bosne gdje smo u saradnji sa Udruženjem BH novinari vratili novinare na posao nakon duge borbe, kao i zadnji slučaj kada smo uspjeli da riješimo radni status za 10 novinara RTV Kantona Sarajevo. Za uspješno sindikalno djelovanje neophodna je brojnost, zbog toga bi svi novinari trebali biti u sindikatima“, kazao je Toskić. Tokom diskusije novinari su istakli nedostatak solidarnosti među novinarima i nedostatak hrabrosti da se bori za svoja prava. Naglasili su povezanost vlasnika medija sa politikom i situaciju u kojoj niko ne želi da rizikuje radno mjesto isticanjem u borbi za dostojanstveniji rad.

„Radim već dugo bez ugovora i sa minimalnom plaćom. Nisam još član sindikata. Nije se jednostavno odlučiti na traženje svojih prava jer to podrazumijeva dug proces i nisam siguran da li se može tu išta uraditi“, kazao je jedan od novinara. Na radionici je poručeno da su prava novinara u njihovim rukama. Ako ne žele da se sindikalno udruže ili pridruže postojećim sindikatima ostaće u sjenci.

„Strah, nepotizam, ucjene, politička pripadnost to su sve stvari o kojima treba razgovarati. Duga je borba ali ako se ne počne ništa se neće desiti“, kazao je Toskić. Radionicu su organizovali Udruženje BH novinari i Klub novinara Bosanska Posavina.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest