Bahat odnos lokalnih političara prema novinarima

konjicNovinari iz Konjica, Jablanice i Prozor-Rame održali su juče debatu u organizaciji Udruženja/udruge BH novinari o zaštiti prava novinara i slobode izražavanja u lokalnim medijima. Novinari su istakli problem dobijanja aktuelnih informacija iz lokalnih organa uprave, nepoštivanje prava na rad novinara od strane političara i izrazili potrebu za boljom saradnjom i razvijanjem solidarnosti medju novinarima na ovom području. Dugogodišnja novinarka i urednica Vesna Bektaševića kazala je da su nosioci političkih funkcija u lokalnim sredinama još bahatiji i nepristojniji prema novnarima u lokalnim sredinama.

„Novinari su izloženi pritiscima i šikaniranju. Sve se to na kraju riješi ali  takav odnos političara mora da prestane“, kazala je ona. Mirsada Ćosić, direktorica Radija Konjic, kazala je da je dodatni problem pristup informacijama iz općine i drugih organa javne uprave. Dogovoreno je da se održi sastanak novinara i predstavnika vlasti u cilju rješavanja ovog problema. Razgovarano je i o finansiranju i održivosti lokalnih medija, te mogućnosti formiranja Kluba novinara Sjeverna Hercegovina.

Dogovoreno je da se u skoro vrijeme ponovo održi susret novinara i dogovori osnivanje Kluba novinara Sjeverna Hercegovina koji bi imao za cilj zaštitu novinara i zaštitu slobode izražavanja.

Debata je realizovana zahvaljujući finansijskoj podršci Norveške ambasade.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest