Super Građani na oprezu: mapiranje incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje

nemrznjiDvadeset godina nakon završetka rata u BiH, etničke tenzije i dalje su razlog za zabrinutost i prioritetno područje za Misije OESS-a. Slučajevi vandalizma i govora mržnje su prilično uobičajeni u BiH, iako je nasilje između zajednica rijetkost. Povratnici su posebno ranjiva kategorija, kao i Romi i druge nacionalne manjine.

SG mapiranje predstavlja inovativnu metodologiju za prikupljanje podataka u zajednici putem interneta o konfliktnim i kohezivnim situacijama. Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini je uspostavila ovaj mehanizam 2013. godine radi pružanja podrške lokalnim zajednicama u BiH koje rade na izradi politika koje imaju za cilj ujedinjavanje (koheziju) zajednice. Cilj koji se želi postići je sprečavanje incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje i davanje doprinosa procesu pomirenja.

Ovaj vid prijavljivanja ne ugrožava rad policije. Zapravo, građani koji na ovakav način prijave incidente ili situacije koje prethode takvoj vrsti incidenata mogu policiji pružiti potrebne informacije u kriznim područjima sa ustaljenim problemima ove vrste.

“Građani podnose anonimne izvještaje koje mi verifikujemo, a zatim dodajemo u bazu podataka”, kaže Slađana Milunović, dužnosnica misije OESS-a koja nadgleda program Supergrađana.

(osce.org, supergradjani.ba)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest