Čelnici Radio-televizije Federacije BiH i Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine danas su u Sarajevu potpisali Memorandum o poslovnom razumijevanju, koji predstavlja prvi od najvažnijih koraka za prelazak na novi model naplate RTV takse putem domaćih elektroprivrednih preduzeća.

U cilju realizacije naplate RTV takse putem računa za električnu energiju, na nivou BiH, strane su se usaglasile da će kod nadležnih organa i institucija inicirati donošenje odgovarajućih pravnih propisa i akata za što hitniju realizaciju odredbi ovoga Memoranduma.

U skladu s tim, izražena je poslovna i svaka druga volja da ovaj novi model naplate RTV takse za sve Javne servise u BiH, uz saglasnost i podršku ostalih relevantnih institucija, stupi na pravnu snagu odmah nakon isteka aktuelnog modela naplate RTV takse.

“Uspostavom ovog novog sistema naplate RTV takse, Javni servisi BiH bi za kratko vrijeme postali spremni u potpunosti odgovoriti svim tehničko-tehnološkim i programskim zahtjevima svih stanovnika BiH, čime bi također Javni sistem emitiranja u BiH po prvi put otkada postoji bio postavljen na poslovno zdrave osnove sa samostalnim i neovisnim izvorom financiranja kao što je to slučaj u svim uređenim evropskim i uopće demokratskim zemljama razvijenog svijeta.

Spremnošću da se uključi u ovaj model naplate, JP Elektroprivreda BiH d.d. pokazala je izuzetno visok nivo društvene odgovornosti te stvorila preduvjet da s osnaženim Javnim servisima BiH i domaća poduzeća, među kojima je i Elektroprivreda BiH, dobiju snažnog partnera u svojim budućim poslovnim aktivnostima.

RTV Federacije BiH, RTRS te BHRT će u narednom periodu pravovremeno informirati građane o prelasku na fakturiranja RTV takse putem računa za utrošenu električnu energiju”, saopćeno je Press službe RTV Federacije BiH.

(Oslobođenje.ba)

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest