Klub novinara Banjaluka najoštrije osuđuje verbalni i fizički napad na novinarsku ekipu Face TV u Banjaluci i zahtijeva od nadležnih policijskih i pravosudnih organa provođenje efikasne istrage i sankcionisanje napadača.

Kršenje prava na rad novinarskoj profesiji istovremeno je i kršenje prava na slobodu izražavanja. Napad na ekipu Face TV u Banjaluci pod hitno se mora sankcionisati kako bi se javnosti u cijeloj BiH poslala poruka kako će proći svi koji novinare budu onemogućavali da rade svoj posao. Pozdravljamo aktivnost CJB Banjaluka, koji je saopštio da su policijski službenici došli do saznanja o tome ko je izvršio fizički napad i da je u toku rad na pronalasku lica i dokumentovanju događaja, kao i da će o svim prikupljenim saznanjima biti obaviješteno Okružno tužilaštvo Banjaluka radi daljeg postupanja.

Klub novinara Banjaluka ponavlja navode iz protestnog pisma objavljenog početkom ove godine i pozivamo sva novinarska udruženja i medijske sindikate u BiH da iskažu punu solidarnost sa novinarima i novinarkama, čija se prava sistematski i godinama ugrožavaju. Međunovinarska solidarnost, snaga i jedinstvo medijske zajednice u odbrani slobode izražavanja i prava novinara, uz mnogo odgovornije i profesionalnije postupanje nadležnih državnih i javnih institucija, garant su uspješnosti naše borbe za više medijskih sloboda i sigurnost novinarske profesije u BiH.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest