BHRT: Sve teže “sastavljamo” kraj sa krajem!

rtvPoslovodstvo BHRT-a i oba Sindikata koji djeluju u BHRT-u spremni su da se bore za opstanak BHRT-a i svih javnih servisa, mada sudbinu ove medijske kuće ne određuju uposlenici, već poslanici u Parlamentu BiH. Drastičan pad naplate RTV takse osnovni je problem, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare Poslovodstva BHRT-a i sindikata.

Glavni problem u fukcioniranju BHRT-a, ali i ostalih emitera je činjenica da je RTV taksa, kao temeljni prihod javnih servisa, u strahovitom padu. U prva četiri mjeseca ove godine pala je za 600 hiljada maraka u odnosu na isti period prošle godine. Od 2010. do 2014. napravljene su uštede više od šest miliona, i kompenzirani gubici, ali prostora za uštede jednoistavno nema, rekao je generalni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević.

“Insistiramo i tražimo da parlament formira ad hoc komisiju koja će se pozabaviti ovim pitanjima i naći racionalna rješenja za sve javne servise. Kad kažem racionalne, onda mislim na rješenja u kojima će se televizije baviti TV programom, a ne popravljanjem krovova”, rekao je Bakarević.

“Mi smo sad dobili neko disanje na škrge do kraja godine, ali to za ove ljude nije dovoljno. Volio bih da su kolege sa strane vidjele dramatičnu šutnju kada je bilo nagovještaja da će plata kasniti. Ljudi ovdje imaju kredite, porodice, i veliko je  pitanje šta bi se desilo da se krajem godine dućan mora zatvoriti. Nas ovdje interesuje šta će biti sa ovom kućom i za dvije godine i za pet i za deset godina”, rekao je na pres konferenciji predsjednik Sindikalne organizacije BHRT-a Željko Bajić.

Predsjednik samostalnog sindikata radnika BHRT-a Damir Smital rekao je da su radnici primorani zatražiti podršku građana, jer je u pitanju puki opstanak kuće.

“Do sada nismo izlazili u javnost  sa našim problemima, zato što smo smatrali da je bitnije da govorimo o radnicima  Aide, Krivaje i sličnih firmi koji nisu mjecesima dobijali svoje plaće, ali sada svi mi ovdje smo primorani  zatražiti podršku  građana”, rekao je Smital.

U preporukama iz Evropske komisije navodi se da bi rješavanje naplate RTV takse stvorilo pretpostavke za dubinsku reformu javnih servisa, unapređenje programa, tehnološku modernizaciju i restrukturiranje. Reforma javnog RTV emitiranja je i uvjet  koji je BiH prihvatila na putu približavanja naše zemlje EU.

 (BHRT)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest