Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest Poslovodnom odboru i generalnom direktoru BHRT zbog javnih prijetnji upućenih članovima Sindikalne organizacije Javnog RTV servisa, koji je jučer organizovao protestno okupljanje i javno zatražio od poslovodstva efikasnije rješavanje finansijskih i drugih teškoća u ovom javnom mediju. Osporavanje prava legitimnom predstavniku novinara i drugih uposlenika BHRT – što nedvosmisleno i pravno jeste Sindikalna organizacija Javnog RTV servisa – predstavlja rigidni pokušaj gušenja prava na sindikalno djelovanje, zastrašivanje sindikalnih aktivista i uskraćivanje mogućnosti na javnu odbranu radnih prava novinara.

Činjenica da je poslovodstvo BHRT najavilo umanjenje plaća za 15%, da se finansijska situacija u ovom mediju dodatno komplicira zbog javnog poziva parlamentarnih stranaka na neplaćanje RTV takse, kao i to da ne postoje realni izgledi za skori izlazak BHRT iz finansijske krize, sasvim su dovoljni razlozi da se danonoćno i javno protestira u zgradi RTV doma! Novinarima su se jučer morali pridružiti svi drugi uposlenici BHRT, kao i članovi Poslovodnog i Upravnog odbora, jer je krajnje vrijeme da se strane ukraj višegodišnjem opstruiranju provedbe Zakona o javnom RTV sistemu i stvaranja profesionalnog, kredibilnog i građanima posvećenog javnog sistema informisanja na državnom nivou.

I umjesto da stanu uz novinare – glavne proizvođače programa u BHRT i snagom zajedničke akcije poslovodstva, uprave i dviju sindikalnih organizacije razviju platformu za stabiliziranje prilika u BHRT, Poslovodni odbor i generalni direktor BHRT produbljuju unutrašnje sukobe, osporavaju legitimnost sindikalne borbe i pokušavju unijeti razdor između dvije sindikane organizacije, svjesno gurajući probleme pod tepih i među zidove RTV doma.

Upravni odbor BH novinara upozorava Poslovodni odbor i generalnog direktora BHRT kako neće dopustiti primjenu bilo kakvih represivnih mjera prema članovima Sindikalne organizacije Javnog RTV servisa. Iskoristićemo sva zakonska sredstva za odbranu prava novinara na plaćen, dostojanstven i siguran rad, kao i na slobodu njihovog sindikalnog organizovanja i djelovanja.

UO BH novinara snažno podržava zahtjeve Sindikalne organizacije Javnog RTV servisa o odbijanju smanjenja plaća i reduciranja prava novinara koja proističu iz radnog odnosa. Istovemeno, pozivamo članove Samostalnog sindikata radnika u BHRT da se pridruže svojim kolegama novinarima – članovima Sindikalne organizacije Javnog RTV servisa, kao bi udruženim djelovanjem izvršili pritisak na Poslovodni i Upravni odbor BHRT i prisili ih da sa puno više odgovornosti, posvećenosti i efikasnosti rade na rješavanju pitanja naplate RTV takse, stabilnog finansiranja i politički nezavisnog funkcioniranja BHRT.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest