OESS: Napad na novinare je napad na društvo

dunja-mijatovic-i-ivica-dacicSloboda izražavanja je ključni element demokratskog društva i zato je nasilje prema novinarima neprihvatljivo i mora se tretirati kao napad na društvo u celini, poruka je današnje međunarodne konferencije “Zaštita bezbednosti i integriteta novinara u regionu OEBS-a”.

Prema riječima ministra Ivice Dačića, namjera Srbije, kao predsjedavajuće OESS-u, je da konferencija doprinese boljem razumijevanju problema i opasnosti s kojima se suočavaju novinari prilikom obavljanja svog posla.

“Cilj je da se objektivno razmotre postojeća zakonska rješenja u oblasti zašite novinara i ispita potreba njihove eventualne izmjene”, istakao je Dačić, predsjedavajući OESS-u, otvarajući konferenciju.

Podsjetivši da je u 2014. na prostoru zemalja članica OESS-a ubijeno sedam novinara, a početkom godine u napadu na magazin “Šarli Ebdo” još osam, Dačić je poručio da je Srbija čvrsto opredijeljena za poštovanje slobode medija i novinara, kao i njihove bezbijednosti i izražavanja.

“Nasilje prema novinarima je neprihvatljivo i mora se tretirati kao napad na društvo u celini. Bezbednost novinara je preduslov za slobodno izražavanje i slobodu medija i zato bi države članice trebalo kontinuirano da rade na stvaranju zakonskih i drugih preduslova za neometan i bezbedan rad novinara”, rekao je Dačić.

On se posebno osvrnuo na ugrožavanje bezbijednosti novinarki, podvukavši da je taj problem sve više izražen u posljednje vrijeme.

“One su sve česće izložene pretnjama, posebno preko interneta i zato bi države učesnice trebalo da na odgovarajući način pristupe tom fenomenu”, rekao je Dačić.

Predstavnica OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović konstatovala je da situacija nije niti laka niti ružičasta kada je riječ o obezbjeđivanju zaštite novinara.

Kako je objasnila u nekoliko zemalja članica OESS-a pretnje novinarima su svakodnevne, predstavnike medija tuku na ulici, zatvaraju ih, a ne radi se ništa, ili se čini veoma malo na istrazi njihovih ubistava.

“To je realnost i znam da zvuči bolno i teško je da to prihvatimo. To govorim na osnovu činjenica i poseta zatvorima u kojima sam razgovarala i s novinarima, članovima njihovih porodica, ali i njihovim prijateljima”, rekla je Mijatović.

Govoreći o zaštiti novinara, ona je dodala da nije riječ samo o fizičkoj bezbjednosti, već i zaštiti od lažnih optužbi.

Kako je ocijenila u većini profesija uzima se zdravo za gotovo činjenica da se može otići bezbjedno na posao, koji će se obavljati bez straha od pretnji i ostalih oblika napada.

“Od vas tražim da shvatite da to nije slučaj u novinarstvu. Pomislite kako bi bilo kada krenete na posao da ne znate da li će vama ili članovima vaše porodice biti dobro zbog vašeg rada. To je većini od nas nezamislivo”, konstatovala je Mijatović.

Ona je poručila da se napadi na predstavnike medija moraju što prije zaustaviti, posebno ističući psihičko nasilje koje nije toliko vidljivo “jer ne ostavlja modrice”.

“Važno je da postoji snažna osuda s najviših nivoa vlasti slučajevima u kojima novinari ginu i kada ih napadaju. Treba da se pošalju poruke da to država neće tolerisati. Ne smemo tolerisati nasilje. Na najvišim organima je da javno i odmah osude nasilje i pretnju nasiljem novinarima i da zatraže transparentu i brzu istragu u svakom pojedinačnom slučaju”, naglasila je Mijatović i poručila da, u suprotnom, to može uništiti demokratiju.

Ona je dodala da ima novinara koji svoj posao obavljaju profesionalno i dobro, kao i da ima onih koji su u tome loši, ali da niko ne smije da ih napada zbog drugačijeg mišljenja.

“Reči i slike ne izazivajui modrice i ne ubijaju ljude. To čine kriminalci koji zbog toga moraju da budu suočeni sa strogom rukom zakona. Nasilje protiv onih koji imaju različito mišljenje je neprihvatljivo i to se ne sme tolerisati u demokratiji”, zaključila je Mijatović.

(N1, Tanjug, Beta)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest