Neophodna je brza akcija kako bi se spriječili sve češći online napadi na novinarke, kazala je u petak 6.2.2015. Dunja Mijatović, predstavnica OSCE-a za slobodu medija, predstavljajući set prijedloga za rješenje ovog problema.

“Današnje digitalno okruženje je učinilo novinare izloženijim više nego ikad. U toku prošle godine upozorena sam na sve veći broj izvještaja iz OSCE regije o napadima na novinarke i blogerke putem društvenih mreža“, kazala je Mijatović.

Istraživanja pokazuju da od svih napada i uznemiravanja novinarki 25 odsto slučajeva se dešava na interenetu. Istraživanje je takođe pokazalo da novinarke na twiteru primaju tri puta više uznemirujućih komentara od njihovih kolega muškaraca. Za neke novinarke online prijetnje silovanjem su postale svakodnevnica.

“Žene novinarke koje se napadaju uglavnom izvještavaju o kriminalu, politici i osjetljivim temama poput tabua u društvu. Napadi imaju za cilj da degradiraju novinarke kao žene“, istakla je Mijatović. Mijatović je pozvala zemlje člance OSCE-a da:

  • Priznaju težina problema i da se stavi odmah na dnevni red
  • Da se daje prioritet u poboljšanju i provođenju zakona
  • Obrati pažnja da novi zakoni koji regulišu ovaj problem nemaju efekta na slobodu govora
  • Investiraju u medije i medijsku pismenost kako bi se građani osposobili za zdravu i  konstruktivnu raspravu i učešće u online debatama
  • Da se radi više istraživanja i prikupljaju podaci o ovom problemu i pomognu nvo koje se bave ovim problemima.

“Moj ured će problem online prijetnji novinarkama zadržati visoko na listi prioriteta. Među ostalim inicijativama, planiramo organizovati niz stručnih skupova kako bi elaborirali implikacije ovog problema i pronašli način za njegovo rješenje”, kazala je Mijatović.

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest