Protestni sastanak Kluba novinara Bosanska posavina

brcko

Predstavnici udruženja „BH novinari“ okupljeni u Klubu novinara Bosanska posavina sa članovima udruženja novinara RS-a i Herceg-bosne te radnicima elektronskih i printanih medija koji djeluju na području Distrikta, okupljenih na protestnom sastanku održanom 12.01.2015 u Brčkom u vidu proglasa donose slijedeće

 

                                                             Z  A K LJ U Č K E :

 

  1. Osuđujemo teroristički  napad i ubistva novinara u Parizu, te izražavamo iskreno saučešće porodicama ubijenih kolega.

  2. Najenergičnije osudjujemo fizičke napade i ugrožavanja prava na rad naših kolega u Bosni i Hercegovini koji su se dogodili posljednjih nedelja, počev od fizickih napada na ekipu TV-SA, sudsku zabranu objavljivanja informacija za FTV, upad policije u redakciju portala KLIX, uskraćivanje akreditacije novinarima BN televizije za ulazak u Palatu predsjednika RS-a, verbalni napad na urednike portala Tačno.net  kao i napad na reportersku ekipu BN televizije u Brčkom.

  3. Od nadležnih policijskih, tužilačkih i sudskih organa, na svim nivoima vlasti, zahtjevamo provođenje nezavisne, profesionalne i efikasne istrage o krivičnim i drugim nezakonitim djelima prema novinarima sa krajnjim rezultatom – kažnjavanja počinilaca.

  4. Zahtjevamo hitan sastanak sa svim nadležnim u Distriktu, počev od gradonačelnika do čelnih ljudi zakonodavne i sudske vlasti te policije, sa ciljem utvrđivanja najkonkretnijih poteza na zaštiti profesionalnog i ličnog integriteta novinara.

  5. Brčanski novinari sa današnjeg sastanka zvanično pokreću inicijativu za donošenje Zakona o informisanju u Distriktu.

  6. Zahtijevamo od poslodavaca bolji tretman svih uposlenika u medijima te maksimalno uvažavanje porfesionalnih novinarskih standarda od strane vlasnika i menadžmenta medijskih kuća.

  7. Zvanično pokrećemo inicijativu za formiranje jedinstvenog  „Esnafskog“ udruženja svih zaposlenika u medijima Brčko Distrikta.

  8. Zaključke sa sastanka proslijediti svim nadležnima i medijskim kućama te kontinuirano raditi na njihovoj potpunoj realizaciji.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest