Protestno okupljanje novinara u Banjaluci i Zenici

klix protestiViše od 30 novinara i novinarki danas su se okupili u Banjaluci ispred Kluba novinara Banjaluka- Udruženje BH novinari  u znak protesta zbog učestalih napada na novinare i kršenja medijskih sloboda. Novinari su posebno osudili upad policije u redakciju portala Klix i napad na novinare portala Tačno.net. Na protestnom sastanku Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, pročitao je proglas, odnosno zahtjeve  novinarske zajednice upućene na adrese institucija  u RS i BiH. Isti proglas, pročitali su danas i novinari u Klubu novinara Zenica gdje je takođe održan protestni skup.

U proglasu stoji da novinari i novinarke, članovi Udruženja BH novinari i Kluba novinara Banjaluka, zahtijevaju od nadležnih policijskih, tužilačkih i sudskih organa na svim nivoima vlasti – od kantona, preko entiteta do države i Brčko distrikta, provođenje nezavisne, profesionalne i efikasne istrage o krivičnim i drugim nezakonitim djelima prema novinarima, kao i poduzimanje drugih pravnih radnji koje će rezultirati kaznama za počinitelje.

„Cjelokupna medijska zajednica i građani ove države posljednjih dana suočili sa brutalnim ugrožavanjem medijskih sloboda i sigurnosti novinara.Fizički napadi na novinarske ekipe BNTV i TVSA, sudska zabrana objavljivanja informacija za FTV, upad policije u redakciju portala Klix.ba, uskraćivanje akreditacije novinarima BN televizije za ulazak u Palatu predsjednika Republike Srpske i verbalni napad na urednike portala Tačno.net, samo su dio od 400 registriranih slučajeva kršenja slobode izražavanja i individualnih prava novinara, zabilježenih u Liniji za pomoć novinarima od 2006. do danas”, navodi se  u proglasu.

Vukelić je najavio protestna okupljanja novinara ispred nadležnih institucija ukoliko se ne udovolji zahtjevima iz proglasa. 

Ističe da je među tim slučajevima zabilježeno 60 fizičkih napada na novinare i direktnih prijetnji smrću, a samo u 15 % krivičnih djela prema novinarima donesene su pravomoćne presude.

“U 22% slučajeva nije ni pokrenuta, a kamoli provedena istraga, dok je u 23,5% slučajeva došlo je do ‘zatvaranja’ predmeta, bez nastojanja policijskih i pravosudnih institucija da otkriju počinitelje i osiguraju pravnu zaštitu novinara”, kaže on. Milkica Milojević, predsjednica Udruženja BH novinari, rekla je da je bitno da novinari ne ćute.

“Sve ovo što se dešavalo posljednjih pretprazničnih i prazničnih dana od Banjaluke do Sarajeva, Mostara i Brčkog, uslovilo je da mi sa gorčinom dočekamo ove praznike, sa tjeskobom koja nas podsjeća na devedesete. Nadam se da nas taj utisak vara i nadam se da ćemo se uspjeti izboriti da dostojanstveno i profesionalno radimo svoj posao”, rekla je Milojević.

Ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune u navedenim i razumnim rokovima, BH novinari će pozvati novinare i medijske uposlenike iz cijele države na javna okupljanja pred navedenim institucijama, dok se i posljednji zahtjev ne ispuni a javnost obavijesti o mjerama koje su poduzeli u cilju stvaranja sigurnog i tolerantnog okruženja za rad svih medija i novinara u Bosni i Hercegovini.

Udruženje/udruga  BH novinari i klubovi novinara u Banja Luci i Zenici  pozivaju i ostala novinarska udruženja i medijske sindikate  u BiH da podrže nevedene zahtjeve, te da  iskažu punu solidarnost sa novinarima i novinarkama, čija se prava  sistematski i godinama ugrožavaju. Protestni sastanak sutra će se održati u Sarajevu.

„Međunovinarska solidarnost, snaga i jedinstvo medijske zajednice u odbrani slobode izražavanja i prava novinara, uz mnogo odgovornije i profesionalnije postupanje nadležnih državnih i javnih institucija, garant su uspješnosti naše borbe za više medijskih sloboda i sigurnost novinarske profesije u BiH“, poručili su novinari u proglasu upućenom javnosti i institucijama.

zenica12

 

Skup novinara u Zenici

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest