Mijatović: Istražiti i procesuirati sve napade na novinare

dunja 0Nakon posljednjih prijetnji smrću upućenih dvojici reportera Predstavnica OSCE za slobodu medija Dunja Mijatović pozvala je juče vlasti Bosne i Hercegovine da istraže sve prijetnje novinarima u BiH.

Kamerman Emir Hrnčić i novinar Omer Hasanović sa FTV-a dobili su prijetnje od osuđenog kriminalca u Tuzli.

„Zastrašivanje i napadi na novinare ne smiju biti tolerosani. Pozivam vlasti da poduzmu sve da se u potpunosti istraže sve prijetnje i napadi na novinare. Krajnje je vrijeme da se počinioci kazne, kako bi se spriječila atmosfera nekažnjivosti“, kazala je ona.

Mijatović je pozvala vlasti da u potpunosti istraže sve prijetnje i napade na novinare.

Lokalne organizacije uključujući i Udruženje BH novinari takođe je osudilo ove napade.

Ministar unutašnjih poslova u tuzlanskom Kantonu je rekao da će se počinitelj suočiti sa optužbama za prekršaj.

Tuzlansko kantonalno Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je da će biti podnijete krivične prijave protiv počinioca.

Napadi na novinare u Bosni i Hercegovini u 2014 uključuju premlaćivanje Sinana Alića 25. januara u blizini Tuzle, napad na snimatelja RTV Slon Branislava Pavičića, brutalni napad na Slavu Kukića, uglednog pisca i kolumniste u Mostaru  i napad na televizijsku ekipu FTV-a, novinarku Sanelu Kajmović-Sojarić i snimatelja Nihada u Busovači. Ranije ovog mjeseca novinaru iz Banjaluke i uredniku portala capital.ba, Siniši Vukeliću,  prijećeno je  smrću.

Predstavnica za medije pozvala je vlasti u BiH da se istraže i procesuiraju odgovorni za hakerske napade na news portale.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest