Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju prijetnje smrću Siniši Vukeliću, urednika portala Capital.ba iz Banja Luke i predsjedniku Kluba novinara Banja Luka, upućene od strane Olega Prstojevića, sina bivšeg šefa Grupe za kontrolu velikih poreskih obveznika u Upravi za indirektno oporezivaje BiH.

Ovaj se kriminalni čin desio 7. oktobra na benzinskoj pumpi u Banaj Luci, kada je Oleg Prstojević prišao Siniši Vukeliću i uz pogrdne riječi izgovorio kako ga „mjesecima traži“ po Banja Luci kako bi ga „ubio“. „Ja tebe znam vrlo dobro. Još jednom ako uzmeš u usta ime mog oca Dubravka Prstojevića objesiću te ispred Boske. Jesi razumio, zgaziću te“ zaprijetio je Prstojević, pri čemu se naguravao sa kolegom Vukelićem i pokuša ga udariti.

Upravni odbor BH novinara i članovi Kluba novinara Banja Luka su zaprepašteni brutalnim atakom na kolegu Vukelića, pokušajem zastrašivanja i onemogućavanja u obavljanju novinarskih zadataka. Ovo je ujedno i kriminalni napad na temljne vrijednosti bosanskohercegovačkog društva – na slobodu izražavanja i sigurnost novinara, čega bi se trebali stidjeti svi: od zvaničnika koji vode ovu državu, preko institucija nadležnih za zaštiti prava na slobodu izražavanja, do samih građana, koji bez slobodnih novinara i njihovog rada ne mogu ostvariti svoje pravo na informisanje.

Upravni odbor BH novinara iskazuje punu podršku i solidarnost sa kolegom Vukelićem, naglašavajući kako će učiniti sve da se ovaj kriminalni čin rasvijetli, a napadač adekvatno kazni.

Istovremeno, UO BH novinara podsjeća kako je prije dvije godine i gotovo u isto vrijeme, Sinišu Vukelića napao i prijetio mu smrću Mile Radišić, bahati i primitivni biznismen iz Banja Luke, prethodno osuđen za kriminalna djela. Na žalost i sramotu pravosudnih institcija, tadašnje prijetnje smrću i pokušaj sprečavanja Vukelića da piše o Radišićevim kriminalnim radnjama nisu do danas sankcionirani. Tužilaštvo RS, iako je zaprimilo dokumentaciju od Centra javne bezbjednosti Banja Luka, ništa nije poduzelo niti je krivičnu prijavu protiv Radišića proslijedilo na daljnje postupanje, čime su drugim potencijalnim napadačima poslali poruku o nekažnjivosti napada na novinare. Sa druge strane, nečinjenje i izbjegavanje pravosudnih organa da riješe ovaj i druge slučajeve napada na slobodu izražavanja dovodi u pitanje dostupnost pravde novinarima u cijeloj BiH i direktno utiču na ostvarivanje prava na slobodan i siguran rad.

Nakon ponovljenog napada na Sinišu Vukelića, UO BH novinara neće samo pisati proteste ili urgencije policijskim i pravosudnim institucijama, moliti i tražiti sankcioniranje napadača, već će iskoristiti sva zakonska sredstva i međunarodne instrumente zaštite novinara kako bi natjerali nadležne u Centru javne bezbjednosti Banja Luka i Tužilaštvu RS da po hitnom postupku obave istragu i potrebna saslušanja, a krivičnu prijavu upute nadležnom sudu na daljnje postupanje i kažnjavanje napadača u oba slučaja prijetnji smrću novinaru Vukeliću.

Upravni odbor BH novinara će također obavijestiti sve međunarodne organizacije o brutalnim prijetnjama Siniši Vukeliću i tražiti njihovu podršku u zaštiti sugurnosti novinara i njegove porodice i zaštiti njegovog prava na slobodan i dostojanstven rad. 

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest