Predsjedavajući i članovi Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) održali su jučer sjednicu na kojoj su razmatrali aktuelnu situaciju u vezi sa postupkom imenovanja generalnog direktora RAK-a. Na ovu poziciju još u junu Vijeće RAK-a je imenovalo Srđana Rajčevića, ali do danas Vijeće ministara BiH nije potvrdilo Rajčevićevo imenovanje u zakonskom roku.

Prijedlog odluke o potvrdi imenovanja generalnog direktora RAK-a i treći pokušaj postavljanja Rajčevića na ovu funkciju naći će se 3. septembra na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara.

Kako je jučer za Oslobođenje kazao predsjedavajući Vijeća RAK-a Plemenko Čustović, jučerašnja sjednica bila je zakazana sa očekivanjem da će Vijeće imati odluku Vijeća ministara i da će Vijeće RAK-a, u najmanju ruku, dobiti odgovor na njegove dopise koje je uputilo VM-u.

Status Huseinovića

Međutim, ni jedno ni drugo se nije desilo. Zaključili smo da nema uvjeta da nastavimo razmatranje ostalih tačaka dnevnog reda dok se ne razjasni status u vezi sa imenovanjem generalnog direktora, odnosno status sadašnjeg vršioca dužnosti, gospodina Kemala Huseinovića. Ponovo smo uputili dopis Vijeću ministara da nam daju tumačenje Huseinovićevog statusa. Naime, tražimo da se 3. septembra potvrdi imenovanje Rajčevića i da se odrede prema statusu gospodina Huseinovića, za kojeg su još prije pet-šest godina dali zaključak da je on vršilac dužnosti dok se ne imenuje novi direktor. Pošto smo mi imenovali novog direktora, koji još nije potvrđen, želimo vidjeti kakav je to status”, kazao nam je Čustović.

Naglasio je još jednom kako od Vijeća ministara BiH traže da postupa u skladu sa svojim zakonskim obavezama, a Vijeće RAK-a obratit će se i visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, Delegaciji EU, te uredima OSCE-a i Vijeća Evrope u Sarajevu, kako bi se i oni uključili u rješavanje ovog pitanja i na taj način uticali na bosanskohercegovačke faktore.

Sve opcije

“Zakazali smo novu sjednicu za 8. septembar, iako smo planirali da ona bude održana odmah nakon sjednice Vijeća ministara, ali nismo uspjeli usaglasiti datum. Tada ćemo se opredijeliti prema tome šta nam je dalje raditi. Sve opcije koje smo ranije pominjali ostaju u igri: da utvrdimo da je gospodin Huseinović vršilac dužnosti ili da imenujemo novog v.d. ili da se odlučimo za najradikalniju mjeru i kažemo: Ok, gospodin Rajčević je direktor”, zaključio je Čustović.

Član Vijeća RAK-a Miloš Šolaja jučer nam je, po okončanju sjednice, kazao da će apel za pomoć prema međunarodnim organizacijama pokazati kako je najveći problem u Bosni i Hercegovini nepoštivanje vladavine zakona. Iako, dodao je Šolaja, Vijeće ministara nema nikakvog razloga za neslaganje zbog odluke Vijeća RAK-a o imenovanju Srđana Rajčevića, stalno ih ignoriše.

“Naša najveća prednost je nezavisnost. Vijeće ministara želi birati direktora Agencije kojeg ono želi, a mi želimo zadržati nezavisnost. Ako stvar ne bude riješena 3. septembra, neće ni za 20 godina”, poručio je Šolaja.

 (Preuzeto sa portala oslobodjenje.ba)

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest