Donjecka oblast – Dvojica novinara ruske televizijske stanice “Zvijezda” Andrej Sušenkov i Anton Mališev nestala su u Donjeckoj oblasti u istočnom dijelu Ukraine, objavljeno je na sajtu ove medijske kuće.
Televizijska stanica precizirala je da je posljednji put kontaktirala s kolegama u petak popodne i da su se tada nalazili kod punkta Nacionalne garde blizu sela Bilbasovka, 20 kilometara od Slavjanska.

Sušenkov i Mališev nedostupni su otkad su stigli na kontrolni punkt u Donjeckoj oblasti, naveo je kanal na svom sajtu. Kako navodi narodna milicija u Slavjansku, novinari televizijske stanice “Zvijezda” nisu ušli u grad i nije poznato gdje se nalaze.

Ukrajina najsmrtonosnija za novinare

U prvih šest mjeseci 2014. godine, Ukrajina je bila najopasnija zemlja za novinare: ubijeno je sedam medijskih radnika, izvještava Institut za sigurnost izvještavanja (INSI) u svom polugodišnjem izvještaju “Ubiti glasnika“. Šest novinara je ubijeno u Iraku, dok su Sirija i Pakistan treća odnosno četvrta najopasnija mjesta za novinare, sa po pet novinara ubijenih u svakoj od zemalja. Dalje, četiri novinara su ubijena u prvih šest mjeseci ove godine u Afganistanu i tri na Filipinima. U prethodne dvije godine Sirija je predstavljala najopasnije mjesto za novinare, no sukobi u Ukrajini izbacili su ovu zemlju na vrh liste.

Najveći broj stradalih su televizijski novinari, njih 23, a broj ubijenih iz drugih vrsta medija je: 16 radijskih novinara, 14 novinara iz štampanih medija, šest novinara iz novinskih agencija, jedan novinar iz online medija i jedan novinar iz još uvijek nepoznatog medija. 

INSI-ev izvještaj bilježi sve smrtne slučajeve bez obzira da li su nasilni, slučajni ili uzrokovani bolešću novinara umrlih na zadatku ili kao rezultat napada na njihovu novinsku organizaciju. Ovogodišnji izvještaj bilježi zabrinjavajući porast u broju smrtnih slučajeva novinara: čak dvadeset novinara više stradalo je ove godine u odnosu na prošlu.

Situaciju na istoku Ukrajine oštro je osudila i  Dunja Mijatović, predstavnica OSCE-a za slobodu medija navodeći da novinari ne smiju postati mete zbog obavljanja svog posla. Mijatovićeva je takođe izrazila zabrinutost zbog ostalih slučajeva medijskih zastrašivanja na istoku Ukrajine.

Izvor: CPJ, OSCE,  INSI, media.ba.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest